Mit tanulhatnak a magyar gazdák izraeli kollégáiktól?

vízgyűjtő, modern, víz, víztakarékos

A korszerű vízgazdálkodási rendszerek megismertetése érdekében Izrael budapesti nagykövetsége és a NAK 2021. július 19-én online konferenciát szervez.

A klímaváltozás egyre nagyobb kihívást jelent Közép-Európa mezőgazdasága számára, az Izraelben évtizedek alatt kialakított technológiák adaptálása komoly segítség lehet – hangzott el Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Yacov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete június 23-i megbeszélésén.

Izrael területének jelentős része sivatagjellegű, illetve vízhiány jellemzi, korszerű, takarékos öntözési, illetve talajművelési, termesztés-technológiai megoldásokkal jelentős hozamokat érnek el. Izraelben a vízhiány a leghatékonyabb öntözési és vízgazdálkodási technológiákat hívta életre – olvasható a NAK közleményében.

Az izraeli mezőgazdasági modell magas színvonalú tudományos kutatásokra, a technológia folyamatos fejlesztésére, a természeti erőforrások – így a talaj és a víz – takarékos használatára és az állam kiterjedt szerepvállalására épül. A csepegtető öntözéses rendszerrel és a talajszerkezet javításával jelentősen javítani lehetne a mezőgazdasági feltételeket – és ezzel együtt a hozamokat és a minőséget – a magyarországi kertészeti termőterületeken is. A magyar kormány is kiemelten kezeli az öntözésfejlesztést, az a 2022 – 2027 közötti Vidékfejlesztési Program prioritásai között szerepel; a mezőgazdasági tudásmegosztás szintén kulcsfontosságú, ebben a NAK komoly szerepet vállal.

A vízgazdálkodási és a korszerű termelési rendszerek megismertetése érdekében Izrael budapesti nagykövetsége és a NAK 2021. július 19-én online konferenciát szervez. Az esemény a magyar és az izraeli mezőgazdasági technológiák, jó gyakorlatok bemutatására fókuszál, egyebek közt a smart-farmingra, az innovatív technológiákra, a vízgazdálkodásra és a dróntechnológiákra.

Izraelbe élelmiszert exportálni – a vallási előírások miatt – nehézkes, ugyanakkor ezen akadályok leküzdésében a NAK is segíti tagjait. A kamara egy kiadványt is készített a kóser tanúsítású termékek előállítása és értékesítése kapcsán, a gyakorlati oldalra fókuszálva, hogy az használható legyen a vállalkozások mindennapi tevékenységekor.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva