Minden budapesti kerületben emelkedtek a lakbérek 2023. januárban

költözés, albérlet, drága

Januárban újra felfelé indultak a lakbérek: egy hónap alatt országosan 1,7, a fővárosban 2,1 százalékkal lettek magasabbak a bérleti díjak – igaz, reálértéken számítva 2022 augusztusa óta csökkennek.

 

A lakbérek 2021 elején kezdődő töretlen növekedése 2022 szeptember–decemberében alapvetően egy stagnáló-csökkenő tendenciába váltott át, ezt követte 2023 januárjában az újabb irányváltás – olvasható a „KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2023. január” című kiadványban.

Az előző év azonos időszakinál országosan 20, a fővárosban 22 százalékkal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 75, illetve 69 százalékkal voltak magasabbak a januári lakbérek.

A nominális lakbérek országosan 21, Budapesten 18 százalékkal haladták a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, ám reálértéken továbbra is csökkenő tendenciát mutatnak. A fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek januárban országosan 13, Budapesten 15 százalékkal voltak alacsonyabbak a három évvel korábbinál.

Budapesten valamennyi kerületcsoportban emelkedtek a lakbérek egy hónap alatt, leginkább, 3,5 százalékkal a budai hegyvidéki kerületekben, a pesti belső és külső kerületekben 2–3, a budai egyéb és a pesti átmeneti kerületekben pedig 1–2 százalékkal. Az előző év azonos időszakit továbbra is a pesti belső kerületek lakbérszintje haladta meg legnagyobb mértékben (25 százalékkal), a budai hegyvidéki és a pesti átmeneti kerületekben 20-21, a pesti külső és a budai egyéb kerületekben pedig 18-19 százalékkal voltak magasabbak a bérleti díjak az egy évvel korábbinál. (Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.; budai egyéb kerület: III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

2023 első hónapjában a kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 55, a megyei jogú városokban 58 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és a községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 66 m2 volt. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 78 m2-es) albérleteket továbbra is Pest vármegyében hirdették.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva