Miért szükséges korrigálni a statisztikai adatokat?

By 2016.03.18.március 18th, 2020Üzleti bulvár
KSH

Közel 11 százalékos lett volna 2015-ben az éves GDP-növekedés, ha a statisztikai hivatal nem „szűri ki” a GE nemzetközi tranzakció-sorozatának a magyar leányvállalatot is érintő tételeit.

Máténé Bella Klaudia és Ritzlné Kazimir Ildikó – a KSH hivatali főtanácsosai – a Statisztikai Szemle c. folyóirat 98. évfolyam 3. számában megjelent, „A multinacionális nagyvállalatok stratégiai döntéseinek hatása a termelés oldali GDP alakulására” című tanulmányukban egy valódi statisztikai gyöngyszemet mutatnak be.

Az alábbiakban – kissé leegyszerűsítve – bemutatjuk a cikk főbb megállapításait.

Az amerikai GE 2015. november 2-án felvásárolta az Alstom energiadivízióját, majd különböző tranzakciókat bonyolított le a leányvállalatai között, részben adóoptimalizálási céllal. Ennek a folyamatnak az egyik – magyar szempontból a leginkább releváns – lépése az volt, hogy a GE Hungary Kft. energiadivíziójának üzleti szegmensét a svájci GE Energy Switzerland GmbH vásárolta meg.

2015. december 21-én a GE Hungary Kft. 14,5 milliárd svájci frankot kapott a svájci cég eladásából, és ezzel hatalmas eredményt realizált: míg a cég 2014-ben 14 milliárd forint veszteséget mutatott ki, 2015-ben már 3551 milliárd forint nyereségre tett szert (amelyet a tulajdonos anyavállalat lényegében ki is fizetett osztalékként). Az átszervezés után azonban, azaz lényegében 2016-tól a PGS árbevételét – amely 2014-ben 1000 milliárd, 2015-ben pedig több mint 1500 milliárd forint volt – értelemszerűen már nem a magyar GE Hungary Kft. könyvelte el.

A szakemberek részletes számításokkal mutatják be: ha a GE üzletág-értékesítését nem „szűrte volna ki” a KSH, akkor a 2015-ös éves GDP-növekedés 3,8 százalék helyett 10,9 százalék lett volna, míg 2016-ban – amikor a PGS bevételei már nem járultak hozzá a magyar GDP-hez – a 2,2 százalékos növekedés helyett 4,3 százalékos visszaesés szerepelt volna a jelentésekben.

A tanulság: „a multinacionális nagyvállalatok stratégiai döntése tehát jelentős mértékben befolyásolhatja a magyar GDP-t, ezért a teljesítményük, szervezeti változásuk nyomon követése rendkívül fontos mind a statisztikai hivatalok, mind a gazdasági elemzők számára”.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva