Megtorpan januárban az albérleti árak csökkenése

lakás, fiatal pár, kartondoboz, költözés

2021 első hónapjában országosan mindössze 0,1 százalékkal, Budapesten 0,3 százalékkal mérséklődtek a lakbérek az előző hónaphoz képest – derül ki a KSH és az ingatlan.com közös felméréséből.

A kínálat

A felmérés során figyelembe vett hirdetések kétharmada budapesti, több mint egyötöde megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott 2021 januárjában.

A kiadásra meghirdetett lakások nagysága Budapesten átlagosan 54, a megyei jogú városokban 57 m2 volt a megfigyelt időszakban. A kisebb településeken általában nagyobbak voltak a kiadó lakások, átlagos alapterületük elérte a 63 m2-t. A legnagyobb alapterületű albérleteket Pest megyében hirdették, ezek átlagosan 70 négyzetméteresek voltak.

A megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (94 százaléka) többlakásos épületek lakásaira vonatkozott, a fennmaradó 5,6 százalék esetében családi házakat hirdettek meg.

A fővárosban decemberhez képest számottevően emelkedett a kiadó lakások kínálata. Az előző hónaphoz mérten jelentősen nőtt az ingatlanközvetítői hirdetések aránya, magánszemélyektől a hirdetések csupán 36 százaléka származott.

Az árak

A januári országos kínálati lakbérszint a tavaly áprilisi mélypontnál 3,1 százalékkal volt alacsonyabb; a fővárosban az áprilisitól 3,8 százalékkal maradtak el a lakbérek.

Januárban enyhén csökkentek az árak Budapest egészében, azonban a különböző kerületcsoportokban eltérő irányban mozogtak. A budai hegyvidéki kerületekben az előző hónaphoz képest gyakorlatilag stagnáltak (0,1 százalék), míg a budai egyéb kerületekben 0,5 százalékkal nőttek a lakbérek. Ugyanakkor a főváros pesti oldalán a belső kerületekben 1,1 százalékkal mérséklődtek, az átmeneti kerületekben azonban nem változtak az árak. A pesti külső kerületekben az előző havi stagnálást 1,5 százalékos csökkenés követte. Az áprilisitól leginkább a pesti külső kerületekben (mínusz 8,5 százalék), míg az egy évvel korábbitól a pesti belső kerületekben (mínusz 20 százalék) maradtak el a lakbérek. Az utóbbi kerületcsoportban 2020 júliusától folyamatosan csökkennek az árak.

A kerületek besorolása:

  • Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.
  • Budai egyéb kerület: III., XI., XXII.
  • Pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.
  • Pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.
  • Pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva