Lakbér: megállt a növekedés szeptemberben

A lakbér árak országosan gyakorlatilag stagnáltak, a fővárosban kismértékben csökkentek a kínálati lakbérek szeptemberben.

2023 szeptemberében az előző hónaphoz képest országosan 0,1 százalékkal nőttek, Budapesten 0,3 százalékkal csökkentek a kínálati bérleti díjak. Az előző év azonos időszakinál országosan és Budapesten egyaránt 12 százalékkal voltak magasabbak a szeptemberi lakbérek – olvasható a „KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2023. szeptember” című kiadványban.

A nominális lakbérek szintje a pandémia előtti, 2020. januári csúcshoz képest 2023 szeptemberében országosan 33, Budapesten 29 százalékkal volt magasabb; a fogyasztóiár-indexet figyelembe véve ugyanakkor a reállakbérek 7,7, illetve 11 százalékkal alacsonyabbak voltak a járvány előttinél.

A fővárosi helyzet

A fővárosban a pesti oldal belső kerületeiben 0,3 és az átmeneti kerületekben 1,0 százalékkal csökkentek, a külső kerületekben ellenben 1,5 százalékkal emelkedtek a lakbérek egy hónap alatt. A budai oldal hegyvidéki kerületeiben 1,8, az egyéb kerületekben 1,0 százalékkal elmaradt a kínálati bérleti díjak szintje az előző havitól. Egy év leforgása alatt – a budai hegyvidéki kerületek kivételével (+9,4 százalék) – minden kerületcsoportban 12–13 százalékos lakbéremelkedés következett be. (Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.; budai egyéb kerület: III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

2023 szeptemberéig a figyelembe vett hirdetések 56 százaléka fővárosi, 29 százaléka megyei jogú, 13 százaléka nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 55, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. Országosan a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (92 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 8 százalék esetében családi házat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 4,0 százaléka volt családi ház. 2023 első kilenc hónapjában a fővárosban a hirdetések 43, országosan 44 százaléka származott magánszemélytől.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva