Lakbérek: májusban sem tört meg az emelkedő trend

Albérlet: erősödik az ingatlanközvetítők szerepe

2021 májusában a kínálati lakbérek országosan 1,0, Budapesten 1,1 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, de még mindig elmaradtak az egy évvel korábbi árszinttől – derül ki a KSH–ingatlan.com lakbérindex friss adataiból.

A lakbérek 2020 augusztusától az év végéig tartó folyamatos mérséklődése 2021 elején fordult át emelkedésbe. 2021 májusában országosan 1,0, Budapesten 1,1 százalékkal nőttek a lakbérek az előző hónaphoz képest. Az előző év azonos időszakitól az országos index 2,0, a budapesti 3,8 százalékkal maradt el.

Májusban a főváros valamennyi kerületcsoportjában emelkedtek az árak az előző hónaphoz képest. A budai oldalon a hegyvidéki kerületekben 1,7, a budai egyéb kerületekben 0,5 százalékkal, a főváros pesti oldalán a belső és átmeneti kerületekben 1,8, illetve 0,3, a pesti külső kerületekben 1,4 százalékkal nőtt az albérletek kínálati ára. (A budapesti kerületek besorolása: budai hegyvidéki kerület – I., II., XII; budai egyéb kerület – III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület – X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület – IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

A pesti belső kerületekben az árak elérték a tavaly áprilisi szintet, a budai egyéb kerületekben pedig 2,0 százalékkal meg is haladták azt. Budapest egészét tekintve a kínálati árak alapvetően elérték a tavaly áprilisi szintet.

Az év első öt hónapjában a kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 53, a megyei jogú városokban 56 négyzetméter volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük ugyanebben az időszakban 64 négyzetméter volt. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 71 négyzetméteres) albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették.

A főváros dominanciája miatt a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (95 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó 5,4 százalék esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakásoknak mindössze 2,7 százaléka volt családi ház.

2021 január–májusában Budapesten a hirdetések 36, országosan 38 százaléka származott magánszemélyektől. Az év eddig eltelt időszakában a hirdetések magánhirdetők és ingatlanközvetítők közötti megoszlása a 2020. évi átlaghoz képest érzékelhetően utóbbiak irányába tolódott el.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva