Kriptoeszközök: jön az új EU-szabályozás

digitális pénz, bitcoin

Egy új pénzügyi csomag keretében az Európai Bizottság előterjesztette a kriptoeszközökről szóló első uniós jogszabály tervezetét.

A kriptoeszközök (elektronikus úton tárolható és értékesíthető digitális érték- vagy jogmegjelenítőkről) piacairól szóló rendelet fel fogja lendíteni az innovációt, a pénzügyi stabilitás megőrzése és a befektetők kockázatokkal szembeni védelme mellett – ígéri a brüsszeli testület.

A rendelet egyértelmű jogi helyzetet és jogbiztonságot szándékozik teremteni a kriptoeszközök kibocsátói és szolgáltatói számára. Az új szabályok révén a tagállami engedéllyel („útlevéllel”) rendelkező gazdasági szereplők az egész EU-ban nyújthatják majd szolgáltatásaikat.

Az előírt biztosítékok közé tőkekövetelmények, eszközmegőrzési követelmények, a befektetők által igénybe vehető kötelező panaszkezelési eljárás, valamint a befektetők kibocsátóval szembeni jogai tartoznak. A jelentős eszközfedezetű kriptoeszközök – az úgynevezett „stabil kriptopénzek” – kibocsátóira szigorúbb követelmények vonatkoznának, például a tőke, a befektetői jogok és a felügyelet tekintetében.

Az Európai Bizottság egy kísérleti rendszert is javasol azoknak a piaci infrastruktúráknak, amelyek kriptoeszköz formáját öltő pénzügyi eszközökkel kívánnak kereskedni és ügyleteket kiegyenlíteni. A kísérleti rendszer ellenőrzött környezete („tesztkörnyezete”) ideiglenesen lehetővé teszi a meglévő szabályoktól való eltérést, hogy a szabályozók tapasztalatokat szerezhessenek a megosztott könyvelési technológia piaci infrastruktúrákban való alkalmazásáról, de azt is biztosítja, hogy kezelni tudják a befektetők védelmével, a piac integritásával és a pénzügyi stabilitással kapcsolatos kockázatokat. A vállalkozások így kipróbálhatják és alaposan megismerhetik, hogy a hatályos szabályok miként érvényesülnek a gyakorlatban.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva