Közel 3 milliárd forintból erősödhet a természetvédelem a Hanságban

Fertő, Hanság, láp

Elindult a „Természetvédelem” című (RRF-4.3.1-2021) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

 

A beruházás átfogó célja a Rábaköz-Tóköz vízrendszeréhez kapcsolódó Hanság térségében a vízháztartás javítása, az ökológiai vízpótlás biztonságosabbá tétele, valamint a felszíni és felszín alatti vizek visszatartásának fejlesztése – olvasható a felhívástervezetben.

Támogatási kérelmet a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság nyújthat be 2021. december 10. és 2022. március 31. között. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás maximum 2,79 milliárd forint. Az összeg többek között

  • a vízvisszatartást és vízkormányzást biztosító műtárgyak építésére, felújítására, átalakítására;
  • csatornamedrek létesítésére, felújítására, átalakítására,
  • csatornák kezelősávjának felújítására;
  • egyéb élőhely-rekonstrukciós beavatkozásokra;
  • vizes és víztől függő élőhelyek természetvédelmi célú kezeléséhez szükséges gépek, eszközök beszerzésére;
  • műszaki ellenőri tevékenységek, természetvédelmi szakfelügyelet biztosítására; valamint
  • a kötelező tájékoztatás és nyilvánosság biztosítására

használható fel.

A felhívás a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében szereplő „Vízgazdálkodás” komponens megvalósítását szolgálja. A mintegy 44,35 milliárd forint összköltségvetésű komponens elsősorban természetvédelmi indíttatású és a szemléletformálást támogatja, ugyanakkor új hálózatok és rendszerek kialakításával, illetve egy hatékony monitoring rendszer kiépítésével 21. századi megoldások bevezetését is lehetővé teszi.

Mindehhez a forrást az EU történetének legnagyobb ösztönző csomagja, a NextGeneration EU biztosítja, amelynek célja, hogy 750 milliárd eurós keretösszegével hozzájáruljon a koronavírus járvány okozta közvetlen gazdasági és társadalmi károk helyreállításához. A program költségvetési forrásainak legnagyobb hányadát, 672,5 milliárd eurót, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (HEE, illetve RRF – ez szerepel a felhívás kódjában) teszi ki, amelynek kiemelt célja a koronavírus-világjárvány társadalmi és gazdasági hatásainak enyhítése az európai gazdaságok és társadalmak fenntarthatóbbá és ellenállóbbá tételével, illetve a zöld és a digitális átállásra való felkészítésével.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2021. november 19-ig várja a kormány a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva