Kkv-foglalkoztatásbővítés: bő 4 milliárd forinttal nőtt a GINOP-felhívás keretösszege

foglalkoztatás, diagram, növekszik

12 milliárd forintról 16,21 milliárd forintra emelte a kormány a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Foglalkoztatásbővítés ösztönzése” című (GINOP-5.3.12-19) felhívás keretösszegét.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban 2019 végén megjelent felhívás célja „a kis- és középvállalkozások alkalmazkodásának segítése”.

A felhívás forrását az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. Egy pályázó 8–90 millió forintot kaphat; a kormány 165–833 támogatott támogatási kérelemre számít.

A munkaerőhiány kezelésének egyik lehetséges módja a tevékenység bővítése a munkaerő-tartalékkal rendelkező térségekben. A beavatkozás az ország azon négy régiójában érhető el, ahol a foglalkoztatási ráta az országos átlag alatti szinten volt 2017-ben: Észak-Alföldön, Észak-Magyarországon, Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön. A felhívásra azok a kkv-k nyújthatnak be támogatási kérelmet, amelyek vállalják, hogy

  • az adott régiók valamelyikében működő vagy újonnan létrehozott telephelyen legalább 3 fővel bővítik a foglalkoztatottak számát úgy, hogy annak a vállalkozás által foglalkoztatottak számának nettó növekedését is kell eredményeznie, és
  • a toborzás során együttműködnek a kormányhivatallal.

Az egy főre jutó támogatás maximális mértéke a becsült 2 teljes éves bérköltség 70 százaléka kisvállalkozás esetén, 60 százaléka középvállalkozás esetén. Támogatás minimum 3 fő, maximum 15 fő foglalkoztatásához igényelhető.

A létszámnövelés megvalósítható

  • új létesítmény létrehozásával,
  • egy meglévő létesítmény kapacitásának bővítésével,
  • egy meglévő létesítmény termékkínálatának a létesítményben addig nem gyártott termékekkel történő bővítésével, vagy
  • egy meglévő létesítmény teljes termelési folyamatának alapvető megváltoztatását eredményező beruházással.

Nem a keretösszeg emelkedése az egyetlen változás: a projektek fizikai befejezésének végső határideje 2021. februárban módosult 2022. szeptember 30-ról 2023. március 31-re.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva