Kiskereskedelmi forgalom: júniusi európai és magyar adatok

A májusi 2,6 százalékos mínusz után 2023. júniusban éves szinten 1,6 százalékkal csökkent az Európai Unióban a kiskereskedelmi forgalom volumene.

 

Júniusban az „élelmiszer, ital, dohány” termékcsoportban 3,6 százalékkal volt kisebb a forgalom, mint egy évvel korábban, az üzemanyagok forgalma 1,3, a nem élelmiszer termékeké 0,2 százalékkal csökkent.

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül a legnagyobb éves visszaeséseket Szlovéniában (mínusz 15,7 százalék), Észtországban (mínusz 8,7 százalék) és Magyarországon (mínusz 8,3 százalék) regisztráltak. Luxemburgban ugyanakkor 16,3 százalékkal, Spanyolországban 7,5 százalékkal, Cipruson 6,5 százalékkal nőtt a forgalom 2022 júniusához képest.

A fentiek a naptárhatástól megtisztított adatok, a nyers adat Magyarországon valamivel kedvezőbb: a KSH tájékoztatása szerint a kiskereskedelem forgalmának volumene így számolva „csak” 7,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest 2023. júniusban.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1560 milliárd forintot ért el. (Egy évvel korábban ez a tétel „csak” 1429 milliárd forint volt, de a 20 százalékos infláció módosított a változás irányán.)

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 4,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 24,2 százalékkal lett kisebb az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva