Jelentősen lassult a lakbérek emelkedése augusztusban

lakás, panel, tömbház, blokk, albérlet, lakások

Az augusztusi lakbérek országosan átlagosan 1,5, Budapesten 1,3 százalékkal voltak magasabbak az egy hónappal korábbiaknál – derül ki a KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2022. augusztus” című kiadványból.

Az árak emelkedésének üteme lassult a nyár folyamán: az országos index júniusban 3,8, júliusban 2,3 százalékos hó/hó emelkedést mutatott, míg a budapesti bérleti díjak júniusban átlagosan 4,0, júliusban 3,0 százalékkal haladták meg az előző havi szintet. Az augusztusi havi adatok egyúttal 2022-es mélypontot is jelentenek.

Év/év alapon 20 százalék feletti volt az emelkedés: a lakbérek országosan 23, Budapesten 25 százalékkal haladták meg a 2021. augusztusi szintet, a 2015. évi bázisidőszakhoz képest pedig 72, illetve 64 százalékkal voltak magasabbak.

A nominális lakbérek 2022 márciusától országosan és Budapesten egyaránt meghaladták a járvány előtti, 2020. januári csúcsot (18, illetve 15 százalékkal), reálértéken számítva azonban továbbra is elmaradtak attól. Az inflációt figyelembe véve a reállakbérek 2022 augusztusában országosan 4,2, Budapesten 7,0 százalékkal voltak alacsonyabbak a 2020. januárinál.

Budapesten belül az előző hónaphoz mérten leginkább a pesti külső kerületekben (4,1 százalék), míg a budai hegyvidéki, illetve a pesti belső és átmeneti kerületekben ennél mérsékeltebben (1,6, 1,4, illetve 0,4 százalékkal) emelkedtek a kínálati lakbérek. Egyedül a budai egyéb kerületekben kínálták az előző havinál valamivel (0,4 százalékkal) alacsonyabb bérleti díjért a kiadó lakásokat. Az előző év azonos időszakához képest továbbra is a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb lakbéremelkedés (26 százalék), de a többi kerületcsoportban is 22–24 százalékkal nőttek egy év alatt. (Kerület-terminológia: budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.; budai egyéb kerület: III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva