Interreg VI-A Ausztria-Magyarország: már készül az új program

újrahasznosítás, környezetvédelem

A határ menti régiók és a felelős szakminisztériumok részvételével már zajlik az Interreg VI-A Ausztria-Magyarország program kidolgozása a 2021–2027-es időszakra.

A széles körű véleményezés érdekében a kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta az Interreg Program tervezetét és annak mellékleteként a stratégiai környezeti vizsgálat során elkészült környezeti hatásvizsgálati jelentéstervezetet is. A dokumentumok az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Program honlapján érhetőek el. Észrevételek a „Társadalmi egyeztetés” szekcióban található űrlap kitöltésével tehetők.

Az együttműködési program véglegesítése során a 2021. augusztus 16-ig megküldött véleményeket veszik figyelembe. A társadalmi egyeztetés során kapott észrevételek beépítését és a tagállamok egyetértését követően az Interreg Programot benyújtják az Európai Bizottsághoz jóváhagyásra, ez a tervek szerint 2021 utolsó negyedévében történik meg – olvasható a program oldalán.

A program tematikus fókusza változik meg gyökeresen. A „Zöldebb, alacsony szén-dioxid-kibocsátású Európa” (PO2) prioritás az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással, a biológiai sokféleséggel, a vízgazdálkodással és a zöld infrastruktúrával kapcsolatos tevékenységeket foglalja magában. A „Jobban összekapcsolt Európa” (PO3) prioritás keretében a jobb, fenntartható, reziliens, intelligens és intermodális nemzeti, regionális illetve helyi mobilitást célzó kezdeményezéseket támogatják. Az oktatás, a képzés és az élethosszig tartó tanulás terén az inkluzív és minőségi szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés javítását célzó intézkedések mindig a kiemelt témák közé tartoztak, a program továbbra is támogatni fogja a „Szociálisabb Európa” (PO4) prioritás keretében megvalósuló projekteket. A kulturális örökséggel és a fenntartható turizmussal kapcsolatos projektek a PO4 prioritásban keresendők, a vadonatúj ISO1 (Interreg-specifikus célkitűzés) pedig a jogi és közigazgatási együttműködést, valamint a polgárok, a civil társadalom szereplői és az intézmények közötti együttműködést foglalja magába.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva