Ingázás az EU-ban: Pest az uniós élvonalban

ingázás utazás munka

A munkavégzés helyének szabad megválasztása a régióhatárok átlépését is jelentette az EU-ban.

Nem is olyan régen, 2018-ban az Európai Unió tagállamaiban alkalmazott (15–64 éves) személyek 6 százaléka, azaz 193 millióból 12 millió fő nem abban a régióban dolgozott, ahol élt – olvasható az Eurostat friss összefoglalójában.

A régiók szerinti felosztás magyarországi egységei (zárójelben az adott régió megyéi):

  • Észak-Magyarország (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád)
  • Észak-Alföld (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg)
  • Dél-Alföld (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád)
  • Közép-Magyarország (Pest, Budapest)
  • Közép-Dunántúl (Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém)
  • Nyugat-Dunántúl (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala)
  • Dél-Dunántúl (Baranya, Somogy, Tolna)

Ingázónak azt tekintik a statisztikusok, akik az adott időszakban (azaz 2018-ban) hetente legalább egyszer egy másik régióba utaztak, mivel ott volt a munkahelyük.

A tagállamok közül a legtöbb ingázót Belgiumban regisztrálták, ahol a munkavállalók 21 százaléka más uniós régióban dolgozott. Hollandiában is 16 százalékos volt az ingázás, de 10–11 százalék körüli a magyar, az osztrák, a dán, a német és a litván mutató is.

Régiós szinten is Belgium az első: Brabant Wallon munkavállalóinak 47, Vlaams-Brabant munkavállalóinak pedig 40 százaléka ingázott 2018-ban. Pest megye 39 százalékkal – a hollandiai Flevolanddal egy szinten – került fel a képzeletbeli dobogóra; Burgenland 37 százalékkal van a „pontszerzők” között.

Az ingázás magasabb szintje, amikor a munkavállaló egy másik országban dolgozik. 2018-ban az Eurostat adatai szerint ez a 15–64 éves munkavállalók mindössze 1 százalékára (2 millió főre) volt igaz: ennyien dolgoztak rendszeresen anyaországuk határain túl.

Szlovákia a rekorder: az ország munkavállalóinak 5 százaléka dolgozott más uniós tagállamban. Luxemburgban ez az aránya 4, Dániában, Horvátországban és Észtországban 3 százalék volt.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva