Infláció: „kettészakadt” az eurózóna 2022 októberében

eurózóna, euró, infláció

A szeptemberi 9,9 százalék után októberben 10,7 százalékos volt az átlagos éves infláció az eurózónában.

Az Eurostat első, október 31-én közzétett becslése szerint a fő „húzóerő” továbbra is az energia, amely átlagosan 41,9 százalékkal került többe a közös pénzt használó blokkban, mint 2021 októberében (ez a ráta szeptemberben 40,7 százalék volt). „Az energia-univerzumon” kívül az átlagos fogyasztóiár-emelkedés 6,9 százalékos volt.

Az „élelmiszer, ital, dohány” termékcsoportban átlagosan 13,1 százalékkal emelkedtek az árak (a szeptemberi 11,8 százalék után), de gyorsult az iparcikkek és a szolgáltatások éves áremelkedésének üteme is (az előbbi 5,5 százalékról 6,0 százalékra, az utóbbi 4,3 százalékról 4,4 százalékra).

Az átlagos áremelkedés mögött ellentétes folyamatok figyelhetők meg. Az éves infláció ugyanis 19 tagállam közül 9-ben emelkedett, 9-ben pedig csökkent szeptemberhez képest. (Luxemburg az egyetlen, ahol a ráta nem változott.)

Csökkent – bár 20 százalék felett maradt – az infláció a balti országokban (Észtországban, Lettországban és Litvániában), de a szeptemberinél alacsonyabb volt a ráta Görögországban, Spanyolországban, Cipruson, Hollandiában, Szlovéniában és Finnországban is. Hollandiával kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a statisztikai hivatal éppen október végén jelentette be, hogy új módszert tesztel az energiaárak nyomon követésére, valamint hogy a „helyi” ráta általában jelentősen alacsonyabb, mint az Eurostat statisztikáiban szereplő harmonizált mutató (szeptemberben az előbbi 14,5, az utóbbi 17,1 volt).

Az éves infláció szintje a többi kilenc tagállamban (Belgiumban, Németországban, Írországban, Franciaországban, Olaszországban, Máltán, Ausztriában, Portugáliában és Szlovákiában) meghaladta a szeptemberit.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva