Így hatott a Falusi CSOK a használtlakás-piacra

A használtlakás-piacon egyértelműen érezhető a Falusi CSOK hatása, az eladások száma a kedvezmény által érintett községekben nőtt a legdinamikusabban.

2019 III–IV. negyedévében mintegy 19 ezer lakást adtak el azokon a településeken, amelyek a CSOK-rendelet hatálya alá tartoznak, ami éves szinten 12 százalékos növekedést jelent. Ugyanebben az időszakban a többi településkategóriában Budapesten, a megyeszékhelyeken, a vidéki városokban és a „nem érintett” községekben is csökkent az adásvételek száma – derül ki a statisztikai hivatal „Lakáspiaci árak, lakásárindex 2020. I. negyedév” című kiadványából.

Ez a trend 2020 első negyedévében is folytatódott. A Falui CSOK program által támogatott településeken mintegy 5 ezer lakást adtak el, így a rendelet kihirdetése óta eladott lakások száma ezeken a településeken meghaladta a 24 ezret – miközben az eladott új lakások száma a 100-at sem érte el.

A Falusi CSOK nem csupán az adásvételek számának emelkedéséhez járult hozzá, de a – legalábbis az első időszakban – a lakások átlagárát is fölfelé mozdította. 2019 III. negyedévében az érintett kistelepüléseken 12 százalékos drágulást idézett elő a rendelet megjelenése. A meghirdetést követő hónapokban a támogatott települések árszintje Közép-Dunántúlon volt a legmagasabb (12,0 millió forint), amit Pest régió követett (10,6 millió forint). A vizsgált körben Észak-Alföld településein lehetett a legolcsóbban lakást vásárolni, átlagosan 4,7 millió forintért. Mindegyik régióban kimutatható az intézkedés árnövelő hatása, amelynek a mértéke 6 és 19 százalék között volt. Előbbit Nyugat-Dunántúlon, utóbbit Dél-Alföldön regisztrálta a statisztikai hivatal.

Az árak emelkedése ezt követően fokozatosan mérséklődött és 2020 I. negyedévében már visszatért a többi községre jellemző trendhez. Az árkülönbség ugyanakkor még mindig nagy: az átlagos lakásár a Falusi CSOK preferált településein 6 millió forint alatt maradt, ami a nem támogatott községekre jellemző, 19 millió forintos lakásárának kevesebb mint egyharmada.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva