Így fékezi a „visegrádi” ipart az autógyártás

autógyár, szerelő, alkatrész

2021 őszének gyengébb ipari adatai döntően az autógyártás visszaesésével magyarázhatók.

Az Eurostat tájékoztatása szerint az augusztusi 5,2 százalék után szeptemberben 5,0 százalékkal nőtt éves összevetésben az ipari termelés volumene az Európai Unióban – annak ellenére, hogy a volumen több országban is elmaradt az egy évvel korábbitól. A leggyengébb éves adatok között három „visegrádi” mutatóval találkozunk: Szlovákiában 4,9 százalékkal, Csehországban 4,0 százalékkal, Magyarországon 1,7 százalékkal esett vissza a termelés 2020 szeptemberéhez képest. A mínuszok egyértelműen az autógyárak globális félvezetőhiány miatti kényszerleállásaival – és persze az autógyártásnak a feldolgozóiparban betöltött súlyával – magyarázhatók.

A cseh statisztikai hivatal „Az autógyártás problémái a teljes ipari termelés visszaesését idézték elő” címmel tette közzé a jelentését. A cím találó: a 33,5 százalékos éves csökkenésnek betudhatóan az autógyártás mínusz 7,0 százalékponttal „járult hozzá” a 4 százalékos csökkenéshez. (A körülbelül 120 ezer főt foglalkoztató autógyártás Csehországban – Magyarországhoz hasonlóan – az ipari termelés mintegy ötödét adja.)

A szlovák statisztikai hivatal jelentése szerint északi szomszédunknál is a járműgyártás húzta vissza az ipart: ebben az alágban 31,3 százalékkal esett vissza éves összevetésben a termelés.

„A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 23 százalékát képviselő járműgyártás az alágak közül a leginkább, 26 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A visszaesést nagyrészt a globális félvezetőhiány miatti gyárleállások okozták. A közúti gépjármű gyártásának volumene 29, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 26 százalékkal csökkent – ezt már a KSH jelentésében olvashattuk.

A félvezetőhiány természetesen nemcsak az autógyártásban éreztette a hatását: a hazai feldolgozóipari termelés 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 11,4 százalékkal csökkent. (Szlovákiában ugyanebben az alágban 8,8 százalékos visszaesést regisztráltak.)

Az unió statisztikai hivatalát tájékoztató tagállamok közül a legerőteljesebb, 45,4 százalékos növekedést Írországban regisztrálták szeptemberben. A „zöld sziget” autógyárai már a múlt század 80-as éveiben bezártak…

 

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva