Hulladékgazdálkodás, körforgásos gazdaság: 2 milliárd forint szemléletformálásra

környezetszennyezés, szemét, hulladékgazdálkodás

Április 14-től elérhető a „Szemléletformálás a hulladékgazdálkodás és a körforgásos gazdaság területén” című (KEHOP-3.1.5) felhívás kitöltőprogramja.

A Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programjának keretében megjelent felhívás kiemelt céljai:

  • Kevesebb hulladék képződése a fogyasztás és termelés során.
  • A kisebb környezeti terhelést jelentő hulladékgazdálkodási alternatívák széles körben történő elérhetővé válása.
  • A környezetetikai szempontból elfogadhatóbb viselkedésminták átvételére való készség és hajlandóság széles körben történő kialakulása.

A konkrét cél, hogy a lakosság szélesebb körben megismerhesse a környezetkímélő megoldásokat, lehetőségeket, illetve változzanak a lakosok fogyasztói és társadalmi beállítódásai. Az attitűdváltás a környezetbarát fogyasztói döntések számának növekedését eredményezi, illetve az ezeket segítő gazdaságitársadalmi struktúraváltást támogatja. Az információs, szemléletformáló programsorozatokkal, kampányokkal, közösségi együttműködések megvalósításával a felhívás hozzájárul a kompetens és felelős magatartás elterjedéséhez, a környezettudatos életmód értékeinek, eszközeinek széleskörű elterjesztéséhez, a kapcsolódó nem formális tanulási helyzetek ösztönzéséhez és ezzel végső soron környezetünk megóvásához – olvasható a felhívásban.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 2 milliárd forint; a forrást a Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. Két pályázóra számít a kormány, amelyek figyelemfelhívó akciókat, rendezvényeket, versenyeket, szakköröket, bemutatóhelyeket, kiállításokat szerveznek majd, illetve „infokommunikációs eszközökre épített szemléletformálást” végeznek. („Támogatási kérelmet a Széchenyi István Egyetem és az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó gazdasági társaság, illetve költségvetési szerve nyújthat be.”)

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva