Hogyan (ne) legyünk zöldek

hamis zöld, gyár, hamis kommunikáció, ködösítés

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közzétette „Zöld marketing” tájékoztatóját, mely a vállalkozásokat támogatja a környezetbarát jellegre és fenntarthatóságra vonatkozó, megfelelő reklámgyakorlat kialakításában.

Zöldre mosásnak (greenwashing) nevezzük a vállalkozás olyan marketing- vagy PR-stratégiáját, amely az adott vállalkozást környezetbarátnak, a környezetvédelemért felelősséget vállalónak tünteti fel, miközben a tényleges működésében nem mutathatók ki érdemi lépések e célok elérése érdekében. Amennyiben a zöldre mosás a vállalkozás konkrét marketing kommunikációjában jelenik meg, a kifejezés a nem igazolható környezeti állításokra utal – hívja fel a figyelmet a gazdasági versenyhivatal.

Ha zöld állításokkal szeretné népszerűsíteni termékét, szolgáltatását vagy vállalkozását, a GVH az alábbi szempontok mérlegelését javasolja.

Fogalmazzon egyértelműen és konkrétan!

A túl tágan megfogalmazott zöld reklámállítások önmagukban nem vagy nehezen értelmezhetők, vagy akár több különböző jelentéssel is bírhatnak a fogyasztók számára. A homályos és átfogó állításokból gyakran nem derül ki pontosan, hogy a hirdető mit üzen az áru vagy vállalkozása működésének környezeti előnyeivel kapcsolatban. Emiatt előfordulhat, hogy a fogyasztók az állítást a vállalkozás által kommunikálni kívánt üzenettől eltérően értelmezik. A hirdetésnek ezért egyértelművé kell tennie, hogy a zöld állítás a termék, a szolgáltatás vagy a vállalkozás tevékenységének, felelősségvállalási programjának mely aspektusára vonatkozik.

Használjon világos és érthető nyelvezetet!

A kommunikációban szerepeltetett zöld állításokat a fogyasztók számára könnyen érthető nyelven javasolt megfogalmazni. A tudományos szakkifejezések vagy szakzsargon használata az átlagos fogyasztókat összezavarhatja, világos információk hiányában döntésüket csak feltételezéseikre, elképzeléseikre alapozhatják. Az ilyen tájékoztatási gyakorlat megtévesztéshez vezethet.

Legyen igazolható és helytálló az állítás!

A zöld állításokat megfelelően alá kell tudnia támasztani bizonyítékokkal, mint például kutatásokkal, tanulmányokkal, teszt eredményekkel, más hiteles és megbízható adatokkal. Törekedjen arra, hogy az állítás igazolására minden esetben olyan bizonyítékokkal rendelkezzen, amelyek képesek tényekkel megalapozni a kommunikációban ígért környezeti előnyöket. Ezekkel a bizonyítékokkal a kommunikáció közzététele előtt rendelkeznie kell, nem megfelelő eljárás a zöld állítások utólagos alátámasztása.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva