Helyi és regionális önkormányzatok az új európai iparstratégiában

vidék, ipartelep

Új, helyi alapú dimenzióra van szükség ahhoz, hogy a régiók és városok – mint a polgárokhoz és az üzleti ökoszisztémákhoz legközelebb álló kormányzatok – magukénak érezzék az ipar kettős – egyszerre zöld és digitális – átállását, hangsúlyozta Jeannette Baljeu, a hollandiai Dél-Holland tartomány kormányának tagja

Jeannette Baljeu, aki a regionális és helyi képviselők európai uniós közgyűlése elé október 12-én kerülő „Új európai iparstratégia” című vélemény előadója, a Régiók Európai Bizottsága honlapján megjelent interjúban elmondta: a helyi és regionális kormányzati szintek állnak a legközelebb a polgárokhoz és az ipari ökoszisztémákhoz; fontos hatáskörökkel rendelkeznek a különböző szakpolitikai területeken, így az eszközök széles körét tudják mozgósítani.

Az éghajlat-politikai célok elérése szempontjából a legnagyobb hatást az energiaigényes iparágakban lehet elérni. Ezek az iparágak készek is együttműködni e célok elérése érdekében, de a politikus szerint világos, ambiciózus és reális szén-dioxid-csökkentési célokat kitűző ütemtervekre van szükség.

Az EU nagyobb támogatást nyújthatna a tagállamoknak és a régióknak ahhoz, hogy versenyképesebbé váljanak – mondja Jeannette Baljeu, hozzátéve: ez nem feltétlenül több közfinanszírozást jelent. Azt is jelentheti, hogy oly módon reformálják meg a versenypolitikát, hogy iparunk kevésbé legyen sebezhető az ellenséges felvásárlásokkal szemben. Nemzetközi befektetők állami támogatások segítségével vásárolnak fel olyan kkv-kat, amelyek kulcsfontosságúak a regionális ökoszisztémáink számára, ugyanakkor túl kicsik ahhoz, hogy akvizíciójuk ellenséges felvásárlásként tűnjön fel.

A koronavírus-világjárvány rávilágított a külföldi beruházások geopolitikai kockázataira, valamint a globális ellátási és értékláncoktól való túlzott függésre – emlékeztetett a holland politikus. Az EU iparstratégiájának ezért olyan intézkedéseket is tartalmaznia kell, amelyek segítenek megbirkózni a jelenlegi válsággal és felkészülni a jövőbeli világjárványokra. Erre az európai társadalom és gazdaság ellenálló képességének biztosítása érdekében van szükség, például az orvosi berendezések és gyógyszerek alternatív európai ellátási láncainak előkészítése révén. Ez hozzá fog járulni ahhoz, hogy Európa megőrizze technológiai vezető szerepét, és digitális és technológiai téren biztosítsa szuverenitását a stratégiai fontosságú vállalatok nem uniós szereplők általi ellenséges felvásárlásával szemben. Ehhez azonban a versenypolitika reformjára is szükség lesz – emelte ki.

A járvány miatt az ellátási láncokban bekövetkezett zavarok kapcsán Jeannette Baljeu elmondta: érthető, hogy az országok és régiók lakosaik érdekeit vették figyelembe, ami azt jelentette, hogy egyes határokat lezártak. Nem szabad azonban elfelejtenünk – tette hozzá –, hogy a régiók közötti együttműködés döntő fontosságú a válság kezeléséhez, amint azt Észak-Rajna-Vesztfália példája is bizonyítja, amely nyitva tartotta a Hollandiával közös határait, és holland COVID19-betegeket vett át.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva