Hazai IKT-vállalkozásoknak építhet új szuperszámítógépet a KIFÜ

By 2020.03.12.március 18th, 2020Üzleti bulvár
szuperszámítógép kifü

A Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programjának (GINOP) keretében megjelent a „Szuperszámítástechnikai szolgáltatások kialakítása a hazai IKT vállalkozásoknak” című (GINOP-3.1.5-20) felhívás.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 5 milliárd forint, amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosít.

A GINOP forrásfelosztásáról szóló 1006/2016. (I. 18.) Korm. határozat értelmében a felhívásra a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) nyújthat be támogatási kérelmet 2020. április 20-tól 2020. május 28-ig.

„A már meglévő debreceni, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által működtetett HPC adatközpontban az új szuperszámítógép megépítésével és üzembe állításával olyan, nagy számítási kapacitással bíró eszköz állhat az infokommunikációs kkv-k, illetve az informatikai felsőoktatási intézmények szolgálatába, amely motorként generálhatja a feltörekvő innovatív digitális megoldások bel- és külpiacra jutását, elősegítve az ország és a vállalatok nemzetközi versenyképességét is” – olvasható a felhívásban. A célok eléréséhez szükség van olyan szakmai és tudományos együttműködések kialakítására is, amelyek az informatikai felsőoktatási szféra és a piac szereplői között köttetnek. Ezek létrehozása és gondozása is a KIFÜ feladata lesz.

Mit takar a „szuper” jelező? A szuperszámítógép üzembe helyezését követően (a céldátum 2020. február) az elméleti csúcsteljesítménynek meg kell haladnia az 5 petaFlopsot (másodpercenként 5 000 000 000 000 000 lebegőpontos számítási művelet), amit méréssel kell majd igazolni.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva