Három fontos szeptemberi makroadat

index, diagram, grafikon

A Berenberg elemzői a szeptemberi kínálatból három adatsort emeltek ki.

A globális gazdaság még mindig „kilábalási” fázisban van, de valamelyest veszített a lendületéből: erre utal, hogy az OECD tagországok gazdasági indikátoraiból képzett kompozit index („global OECD leading indicator”) csupán szerény mértékben (az augusztusi 98,5-ről 98,8-ra) emelkedett szeptemberben, és az indexben szereplő országoknak kevesebb mint háromnegyedének javult a mutatója augusztushoz képest.

Ha az index értéke 100 fölött jár és emelkedik, az gazdasági növekedést jelez, a 100 fölötti, de csökkenő érték negatív fordulópontot, a 100 alatti, csökkenő mutató lassulást, a 100 alatti, de emelkedő mutató kilábalást jelez – jelen esetben az utóbbiról van szó. Az index által jelzett fordulópontok – a 100 pont valamilyen irányból való átlépései – általában 6–9 hónapon belül jelennek meg a reálgazdaságban. A mostanihoz hasonló válságok idején azonban ezek a jelzések nem mindig korrektek – jegyzik meg a Berenberg Markets Monitor októberi számában a világ legrégebbi kereskedelmi bankjának elemzői.

A globális feldolgozóipari beszerzési menedzser index (PMI) szeptemberben az egy hónappal korábbi 51,8-ról szeptemberben 52,3-ra emelkedett, döntően az új megrendelések részindexe növekedésének köszönhetően. Az Egyesült Államokban a mutató csökkent (56,0-ról 55,4-re), de még így is növekedést jelez előre. A 11 részindexből számított PMI 50 fölötti értékei a feldolgozóipari aktivitás erősödését, az 50 alatti értékek lassulást jeleznek az előző hónaphoz képest.

Az európai fogyasztói árak szeptemberben lefelé mozogtak, az eurózónában 0,3 százalékos éves deflációt regisztráltak, a legnagyobb mértékben (0,9 százalékkal) Olaszországban csökkentek a fogyasztói árak. Hollandiában ugyanakkor az augusztusi 0,3 százalék után 1,0 százalékos volt az infláció. (Az eurózónával való összevetés természetesen nem „fair”, de összehasonlításképpen érdemes megjegyezni: Magyarországon szeptemberben 3,4 százalékos volt az éves infláció.)

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva