Hamarosan jönnek az egyetemi mikrotanúsítványok

oktatás, távoktatás, tanulás, képzés

Június végén jelenik az „Innovatív képzésformák a felsőoktatási intézményekben – Mikrotanúsítványt nyújtó képzések tesztelése a felsőoktatásban” című (RRF-2.1.3.B-23) felhívás.

 

A felhívás a társadalmi egyeztetésen már átesett tervezet szerint „mikrotanúsítványi képzések” bevezetésének támogatásával erősíti a felsőoktatási felnőttképzést.

A felhívás keretösszege 2 875 915 000 forint, amiből 2 264 500 000 forintot a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz biztosít, 611 415 000 forint pedig az Európai Unió felé nem elszámolható költségek hazai forrás. Támogatás összege minimum 150 millió, maximum 600 millió forint, a támogatható projektek száma így 5 és 12 között lehet. Támogatási kérelmet államilag elismert felsőoktatási intézmények nyújthatnak be 2023. június 30. és augusztus 15. között.

Bár a magyar felsőoktatás regionális és nemzetközi jelentősége fokozatosan nő, szükség van a felsőoktatási kibocsátás munkaerő-piaci igényekkel való még szorosabb összehangolására – olvashatjuk a tervezetben, amely szerint

  • a felsőoktatásban és felnőttképzésben végzett hallgatók nem rendelkeznek kellő gyakorlati kompetenciákkal, digitális készségeik nem elégségesek;
  • nem biztosítottak az egész életen át tartó tanulás feltételei és a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő átképzések;
  • nagyobb képzési összhang megteremtése szükséges a szakképzés, felsőoktatás és felnőttképzés között;
  • az elérhető tananyag tartalma nem követi az ipari, társadalmi, tudományos változások gyors ütemét, ennek digitalizáltsági foka és így hozzáférhetősége nem megfelelő.

A felhívás célja olyan távoktatási tartalmak, képzésirányítási rendszer és felnőttképzési tanfolyamok fejlesztése a felsőoktatási intézményekben, amelyek mikrotanúsítványokat nyújtanak. A mikrotanúsítvány azoknak a tanulási eredményeknek az igazolása, amelyeket a tanuló egy rövid tanulási tapasztalatot követően szerzett, és amelyeket átlátható szabványok alapján értékeltek. A felhívás keretében 19 mikrotanúsítványt nyújtó képzést kell kidolgozni és elkezdeni használni a felsőoktatási intézményekben.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva