Hálózati energiatárolók: júniusban jelenik meg a 62 milliárd forintos RRF-felhívás

akkumulátor, energiatárolás

Elindult a „Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél” című (RRF-6.5.1-23) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

 

A felhívás célja a kiegyenlítő energia és kiegyenlítő kapacitás piacon potenciálisan rendelkezésre álló hálózati energiatárolásra képes beruházások ösztönzése. A társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet tartalmazza az Energiaügyi Minisztérium és a Magyar Akkumulátor Szövetség szervezésében márciusban megtartott iparági konzultáción elhangzott javaslatokat. A változtatásoknak köszönhetően még több szervezet vált jogosulttá támogatási kérelem benyújtására – tájékoztatott a minisztérium.

A pályázat keretösszege 62 milliárd forint, a forrást a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) biztosítja. Egy pályázó minimum 135 millió, maximum 12,32 milliárd forintra nyújthat be kérelmet (a tervezet június 26-tól augusztus 25-ig), ez legalább 5, de akár 50 támogatott kérelmet is jelenthet.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat május 12-ig várja a kiíró a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

Az energiatárolási megoldások más technológiai alternatívákhoz képest jellemzően alacsonyabb üvegházhatásúgáz- (ÜHG-) kibocsátás mellett képesek elősegíteni a megújulók fokozatos térnyerését a villamos energia rendszerben – olvasható a tervezetben. A beruházás költségei, valamint az elvárható bevétel volatilitása ma még eltántorítja a piaci szereplőket az energiatárolás alkalmazásától. A villamos energia szabályozási piacokon ez a hagyományos technológiákat helyezi helyzeti előnybe, ami a korszerű tárolási megoldásokhoz képest magasabb ÜHG kibocsátást keletkeztet. A támogatás célja ennek megfelelően, hogy a kiegyenlítő piacokon már jelen lévő vagy belépni kívánó piaci szereplők számára (pl. aggregátor cégek, villamosenergia-termelők és ipari nagyfogyasztók) hozzáférést biztosítson a szennyezésmentes, rugalmassági szolgáltatást nyújtó technológiákhoz.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva