Gyorsult a lakbérek emelkedése júniusban

Országosan 2,1, a fővárosban 2,5 százalékkal emelkedtek a lakbérek egy hónap alatt – derül ki a „KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2023. június” című kiadványból.

 

Az infláció havi mértéke júniusban elmaradt a nominális lakbérek növekedési ütemétől, így a reállakbérek országosan 1,8, Budapesten 2,3 százalékkal tovább emelkedtek az előző hónaphoz viszonyítva.

Az előző év azonos időszakinál országosan 14, Budapesten 15 százalékkal, míg a 2015. évinél 88, illetve 81 százalékkal voltak magasabbak a júniusi lakbérek.

A fővárosban a pesti oldal belső kerületeiben 3,7, az átmeneti kerületekben 1,8, a külső kerületekben 2,6 százalékkal emelkedtek a lakbérek 2023 májusához képest. A budai oldalon a hegyvidéki kerületekben 2,3 százalékkal, az egyéb kerületekben 2,2 százalékkal nőttek a kínálati bérleti díjak. Egy év alatt a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb (16,1 százalék), a budai hegyvidéki kerületekben pedig a legkisebb (12,3 százalék) a drágulás mértéke. Az előző év azonos időszakihoz mért lakbérnövekedés gyakorlatilag 2022 decembere óta valamennyi kerületcsoportban lassuló tendenciát mutat. (Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.; budai egyéb kerület: III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

2023 első félévében Pest vármegyében kínálták kiadásra a legdrágábban (átlagosan havi 231 ezer forintért), míg Észak-Magyarországon a legolcsóbban (havi 119 ezer forintért) a lakásokat. Budapesten 2023 első félévében 221 ezer forint volt az átlagos havi kínálati lakbér. Az előző év azonos félévéhez képest Pest vármegyében nőtt a legnagyobb mértékben (25 százalékkal) és Észak-Magyarországon a legkevésbé (12 százalékkal) az átlagos havi bérleti díj.

Országosan a hirdetések túlnyomó többsége (92 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 8 százalék esetében családi házat hirdettek meg.

Budapesten a kiadó lakások mindössze 3,9 százaléka volt családi ház. 2023 első félévében a fővárosban a hirdetések 41, országosan 42 százaléka származott magánszemélytől.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva