GINOP: ezek lehetnek a program utolsó felhívásai

By 2020.03.01.március 18th, 2020Üzleti bulvár

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatainak túlnyomó része már megjelent, néhány felhívást azonban az uniós költségvetési ciklus végére tartogat a kormány. Az éves fejlesztési keret megállapításáról szóló kormányhatározat legfrissebb módosításai nyomán a hazai – felzárkózó régiókban (is) működő – vállalkozások a következő lehetőségek közül válogathatnak.

A GINOP első prioritása a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása. Itt a „Szabad vállalkozási zónákban működő mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéseinek támogatása” című (GINOP-1.2.9-19) pályázat megnyitása várható, összesen 2 milliárd forintra lehet majd pályázni; a „Modern Mintaüzem program II. – A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” (GINOP-1.2.8-19) című felhívás keretösszege 10,5 milliárd forint lesz.

A 2. prioritás: kutatás, technológiai fejlesztés és innováció. Itt új – nem kiemelt – felhívás (egyelőre) nem várható; legutóbb, 2019 novemberében a „Kiválóságot szolgáló kutatási infrastruktúrák kapacitás bővítése” című (GINOP-2.3.7-19) kiemelt felhívás jelent meg, amely a szegedi lézerközpont költségvetéséhez járul hozzá 6,21 milliárd forinttal.

Az infokommunikációs fejlesztésekről szóló 3. prioritásban várhatjuk az „Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése” című (GINOP-3.4.1-19) felhívást (amelynek társadalmi egyeztetése már véget ért). A támogatás igénylésének alapegysége a járás, ami a támogatási kérelmet benyújtók köre tekintetében mind a kkv-k, mind a nagyobb vállalatok számára vállalható projektméret. A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg vissza nem térítendő támogatás esetében 4,1 milliárd forint, a kapcsolódó GINOP-8.2.1-3.4.1-15 pénzügyi eszköz (beruházási hitel) esetében 5,6 milliárd forint.

Az energiáról szóló 4. prioritásban – úgy tűnik – nem számíthatunk új felhívásra.

A foglalkoztatásról szóló 5. prioritásban „Új megoldások a munkába járás megkönnyítése érdekében” címmel (GINOP-5.3.14-19 kódszámon) várható új felhívás, 2 milliárd forintos keretösszeggel.

A versenyképes munkaerőről szóló 6. prioritás újdonsága az „Ágazati képzőközpontok infrastrukturális és szakmai felkészítése az új szakképzési struktúrára” című (GINOP-6.2.7-20) felhívás lehet, 1,4 milliárd forintos keretösszeggel.

A turizmusról szóló 7. és a pénzügyi eszközökről szóló 8. prioritásban – a már említett, infokommunikációs fejlesztéseket támogató pályázaton kívül – egyelőre nem látszanak újdonságok.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva