„Fókuszterületi innovációs projektek támogatása”: 35 milliárd forintra lehet pályázni

innovációs pályázat
Az egészséges élet, a körforgásos gazdaság és a digitalizáció területén várják az innovátorokat.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett „Fókuszterületi innovációs projektek támogatása” (2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ) felhívás célja „a megújult társadalomgazdasági innovációs ökoszisztéma megerősítését és a társadalmi és gazdasági hasznosítási szempontokat a megújítási elvek szellemében fókuszba helyező kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása piacképes termék, technológia, szolgáltatás fejlesztése révén”.

Az innovációs projekt felhívás két „alprogramból” áll:

  • „A” alprogram: A vállalkozások önállóan vagy konzorciumban, partnerek bevonásával megvalósított, piaci potenciállal rendelkező, a támogatás megtérülését valószínűsítő KFI projektjeinek támogatása.
  • „B” alprogram: A vállalkozások és kutató-tudásközvetítő szervezetek konzorciumban megvalósított KFI projektjeinek támogatása. Nagy jelentőségű és összetett kutatás-fejlesztési és innovációs feladatok megoldásának támogatása a szakterület szakmailag kiemelkedő szereplőinek részvételével

A támogatási kérelmet a www.palyazat.gov.hu oldalon keresztül elérhető Pályázati e-ügyintézés felületen történő bejelentkezést követően, on-line pályázati kitöltő programmal kell elkészíteni. A támogatási kérelmek (elektronikus) benyújtása a kitöltő program élesítésétől 2024. január 18. 16:00-ig lehetséges.

A pályázati keretösszeg 35 milliárd forint, melyből

  • 10 milliárd forintot az egészséges élet megőrzését szolgáló megelőző, gyógyító és ellátó rendszerek fókuszterületre,
  • 10 milliárd forintot a gazdaság zöld átmenetének és a körforgásos gazdaság kialakításának támogatása fókuszterületre,
  • 10 milliárd forintot a gazdaság és társadalom digitális átmenetének támogatása fókuszterületre,
  • 5 milliárd forintot pedig az „Egyéb” területekre benyújtott támogatási kérelmekre allokál a Támogató.

Várható alprogramonkénti keretösszeg: az „A” alprogram esetén 15 milliárd forint, a „B” alprogram esetén 20 milliárd forint. A kiíró 43–87 db támogatott kérelemmel számol, az igényelhető támogatás 400–800 millió forint. További részletek a MEKH honlapján elérhető felhívásban.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva