EU–orosz és magyar–orosz külkereskedelem „háborús időkben”

matrjoska, orosz

Jelentősen visszaesett az EU és Oroszország közötti külkereskedelmi termékforgalom Ukrajna megtámadását követően – derül ki az Eurostat összesítéséből.

Az Európai Unió és Oroszország közötti külkereskedelmi termékforgalom – az ukrajnai háború, illetve az EU által számos termékre bevezetett export- és importkorlátozások miatt – jelentősen visszaesett 2022 februárja és szeptember között. A hatás főként a szóban forgó időszak utolsó hónapjaiban érvényesült – hangsúlyozzák az Eurostat szakértői.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint mind az export, mind az import jelentős mértékben az inváziót megelőző szintek alá esett. Az uniós tagállamokba harmadik országokból érkező behozatalból az orosz termékek összértékének részesedése a februári 9,5 százalékról szeptemberre 5,3 százalékra csökkent. Ugyanebben az időszakban az EU-n kívülre induló uniós kivitelből az Oroszországba irányuló export súlya 4,0 százalékról 1,8 százalékra esett vissza.  Az EU Oroszországgal szembeni kereskedelmi deficitje 2022 márciusában 18,1 milliárd euró volt, ezt követően fokozatosan csökkent, szeptemberben már „csak” 10,5 milliárd euróra rúgott.

Az Eurostat arról is beszámolt, hogyan alakult Oroszország részesedése az EU-ba harmadik országokból érkező importban hat kulcsfontosságú termék esetében. Eszerint a szén, a földgáz, a kőolaj, a műtrágyák, valamint a vas és acél esetében erőteljes csökkenés figyelhető meg, míg a nikkel esetében az orosz részesedés enyhén nőtt.

A magyar-orosz külkereskedelem mutatói nem mozogtak együtt az uniós trendekkel. A KSH adatai szerint az Oroszországból érkező import értéke 2022. január–novemberben 8,633 milliárd euró volt, ez pedig – döntően az energiaárak emelkedése miatt – 156,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az Oroszországba irányuló kivitel értéke ezzel párhuzamosan csökkent: a 2022. január–novemberi 1,202 milliárd euró 74,6 százaléka az egy évvel korábbinak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva