Építőipar: „a Holdról is látszott” a 2022. novemberi magyarországi növekedés

építés, épület, építőipar

A 2022. novemberi (havi szintű) magyarországi növekedés a legerősebb volt az EU-ban, 2023-ban az ÉVOSZ visszaesésre számít.

 

Januárban a KSH és az Eurostat is közzétette a tavaly novemberi építőipari adatokat. Az unió egészében hó/hó alapon csökkent, éves szinten nőtt a termelés 2022 novemberében: a volumen 0,7 százalékkal elmaradt az októberitől, az egy évvel korábbit azonban így is 1,3 százalékkal meghaladta – derült ki az Eurostat jelentéséből.

Hó/hó alapon az EU egészében az „épületek” alágban 0,6 százalékkal csökkent, az egyéb építmények (mélyépítés) 1,0 százalékos növekedést regisztráltak tavaly novemberben. Ebben a „kategóriában” a magyar adat „a bajnok”: az unió statisztikai hivatalának beszámoló tagállamok közül a legnagyobb növekedéseket Magyarországon (6,8 százalék), Lengyelországban (2,5 százalék) és Belgiumban (1,6 százalék) mérték. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy a növekedést a gyenge októberi bázis is támogatta.)

Éves összevetésben az EU egészében az egyéb építmények alágban 2,8 százalékos, az épületek építése terén pedig 1,6 százalékos volt a növekedés 2022 novemberében. A rendelkezésre álló adatok közül a legerősebb a Szlovéniában mért 44,0 százalékos, a romániai 20,4 százalékos és Belgiumban regisztrált 12,9 százalékos mutató. Éves szinten a legnagyobb visszaeséseket Spanyolországban (mínusz 6,9 százalék), Szlovákiában (mínusz 5,8 százalék) és Németországban (mínusz 1,2 százalék) regisztrálták.

A 7,0 százalékos magyar adat ebben a versenyben lemaradt a dobogóról. A KSH adatai szerint az építőipari termelés értéke 2022 novemberében az építőipari termelés értéke folyó áron 798,0 milliárd forint volt. Az építményfőcsoportok termelése közül az épületeké 18,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 6,9 százalékkal csökkent éves összevetésben.

A megkötött új szerződések volumene 3,8 százalékkal emelkedett a 2021. novemberi bázishoz képest, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 9,6 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 4,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállományának volumene azonban még így is 1,0 százalékkal mérséklődött, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 5,0 százalékkal nőtt, az egyéb építményekre vonatkozóké 5,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint a 2022. évi növekedés 5–6 százalékos lehet, ez folyó áron 6700 milliárd forint körüli értéket jelent. Az ÉVOSZ közzétette előrejelzését is: eszerint az ágazat teljesítménye 10–15 százalékkal kisebb lehet összehasonlítható árakon 2023-ban, mint 2022-ben volt. Az építőipart támogathatja, ha az 1,5 éves késésben lévő uniós források az idén megérkeznek, valamint hogy továbbra is igényelhető a csok, a falusi csok, és a babaváró hitel is. A lakásépítésekre és a felújításokra is igaz ugyanakkor, hogy a kétszámjegyű hitelkamatok mellett a lakosság inkább kivár – figyelmeztetett Koji László, az ÉVOSZ elnöke, aki felhívta a figyelmet a régióban megjelenő török és a román-török építőipari cégekre is, amelyekkel csak hatékonyan működő magyar cégek tudják felvenni a versenyt.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva