Építőanyag-drágulás: „ne lepődjön meg senki, ha újabb versenyfelügyeleti eljárások indulnak!”

tégla, vakolat, építőanyag

Az építőanyagok drágulása miatt a GVH is vizsgálódik, a miniszterelnök pedig gyors válaszlépéseket ígér.

Egyre több panasz érkezik a Gazdasági Versenyhivatalhoz is az építőiparral kapcsolatban, amelyek aggályos jelenségekre hívják fel a figyelmet. Egyes termékekből bizonyos helyeken áruhiány alakulhatott ki, a kereskedések pedig a beszerzési árak gyors változásaiból fakadó kockázatokat igyekeznek áthárítani a vásárlókra. A jelzések szerint a drágulás leszűkíthette a vásárlók reklamációs lehetőségeit, gyakori a teljes vételár előre fizetése és a hibás teljesítés.

Az építőanyag-iparban Orbán Viktor súlyos problémákat lát. A miniszterelnök június 29-én egy sajtótájékoztatón feltett kérdésre válaszolva elmondta: elfogadhatatlan, hogy az árnövekedés esetenként a 100 százalékot is meghaladja, és a felújítási állami támogatást rögtön „át is szivattyúzzák” az emberektől az építőipari alapanyagokat gyártó cégekhez. A miniszterelnök gyors intézkedéseket helyezett kilátásba.

A GVH május végén kezdeményezett a témában piaci konzultációt az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével, ezt követően külön vizsgálói csoportot is létrehozott. „Az építőipari ágazatot érintő esetleges versenyproblémák kezelésére külön vizsgálói csoportot hoztunk létre, amely feldolgozza a kartellre vonatkozó panaszokat és piaci jelzéseket. Ne lepődjön meg senki, ha szükség esetén újabb versenyfelügyeleti eljárások indulnak! A panaszosok és bejelentők anonimitását törvény garantálja, az együttműködés különböző formái pedig jelentősen csökkenthetik az esetleges szankciók súlyát” – mondta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.

Az építőipari árak emelkedése más országokban és az Európai Bizottságban is komoly fejtörést okoz. A lengyel versenyhatóság 2021 áprilisában indította meg piacelemzését az építőipari árak emelkedése miatt, melyben vizsgálják a cement és a mész árának változását is. Az Európai Bizottság pedig elkészítette a kritikus fontosságú nyersanyagok 2020. évi listáját, valamint cselekvési tervet terjesztett elő ezzel kapcsolatban – emlékeztetett a GVH.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva