Elfogadta a kormány az Intelligens Szakosodási Stratégiát

könyv, telefon, digitális

Az Intelligens Szakosodási Stratégia (Smart Specialization Strategy, S3) olyan speciális, területi alapú és specializációs irányok kialakítására fókuszáló szakpolitikai eszköz, amelynek alkalmazása az Európai Unióban a 2014–2020-as időszakban vált általánossá.

A 2021–2027 fejlesztési ciklusban az intelligens szakosodási stratégiák célja, hogy végrehajtásukkal hozzájáruljanak az „Intelligensebb Európa az innováció és a gazdasági átalakulás, modernizáció támogatásával” uniós szakpolitikai célkitűzés megvalósításához.

Ehhez a célhoz kapcsolódva az S3 tervezésénél és megvalósításánál hangsúlyt kell helyezni a kutatási és innovációs kapacitások erősítésére, a digitalizációra, a kkv-k növekedésére, valamint az S3-hoz szükséges képességek fejlesztésére – olvasható az itt elérhető dokumentumban.

Prioritások

A stratégia kidolgozói az alábbi nemzetgazdasági prioritásokat határozták meg:

 • Élvonalbeli technológiák
 • Egészség
 • A gazdaság digitalizációja
 • Energia, klíma
 • Szolgáltatások
 • Erőforrás-hatékony gazdaság
 • Mezőgazdaság, élelmiszeripar
 • Kreatív ipar

Ezek a prioritások jelölik ki azokat az irányokat a nemzetgazdaság számára, amelyekre Magyarország az intelligens szakosodás megvalósítása során fókuszál.

A nemzetgazdasági prioritások mellett két horizontális prioritás kiválasztása is megtörtént:

 • Képzés, oktatás
 • Közszféra és egyetemek innovációja

A horizontális prioritások feladata, hogy a nemzetgazdasági prioritásokban érdekelt ágazatok számára az intelligens szakosodáshoz szükséges készségfejlesztést és üzleti környezetet biztosítsák.

Az ország felosztása”

Magyarország megyéit a stratégia a következő térségtípusokba sorolja:

 • Tudás térségek (Budapest, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, Veszprém, Baranya, BorsodAbaúj-Zemplén),
 • Ipari termelési zónák (Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Bács-Kiskun), valamint
 • Mérsékelt tudás- és technológia-intenzív térségek (Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna).

Az egyes térségtípusokhoz kapcsolódóan általános célokat rögzítettek, amelyek nem a nemzeti prioritásokhoz, hanem az adott megyék fejlődési pályájához igazodnak.

A kkv-k szerepe

A hazai vállalati szektort duális szerkezete évtizedek óta a magyar gazdaság egyik legfontosabb strukturális problémája: a gazdasági teljesítményt döntően a külföldi tulajdonú multinacionális vállalatok kis létszámú csoportja határozza meg, míg a nagy létszámú és munkáltatóként meghatározó szerepet betöltő kkv-réteg termelékenységi és innovációs potenciálja ettől elmarad. Ezért fontos, hogy megerősödjenek a hazai kis -és középvállalkozások, ugyanakkor az ipari átalakulás különböző trendjei (többek között a digitalizáció és az Ipar 4.0-hoz kötődő folyamatok, technológiai robbanás, a dekarbonizáció, a globális értékláncok átalakulása) egyre nagyobb kihívások elé állítják a hazai vállalatokat. Éppen ezért – ahogy Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára fogalmazott – „a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia megalkotása és elfogadása mérföldkő a kkv-k versenyképességének fokozásában, a vállalkozókedv támogatásában, az erősségek kiaknázásában”.

A több mint 200 oldalas dokumentum itt érhető el.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva