Digitalizációs hatékonyság: van még hova fejlődni

digitális eszközök

A hazai digitalizációs hatékonyság átlagosan 63 százalék az EU értékéhez képest, a top5 európai országhoz viszonyítva pedig mindössze 48 százalék – olvasható a Magyar Nemzeti Bank friss jelentésében.

A 2020. novemberi „Termelékenységi jelentés” szerzői leszögezik: „a negyedik ipari forradalom vívmányainak kiaknázásával olyan versenyelőny szerezhető, amely tartós termelékenységjavulást eredményezhet, tehát fenntartható módon emeli a jólétet”.

Magyarország a digitális infrastruktúra alapján a felső középmezőnybe tartozik az EU országai közt, a 2019-es adatok alapján a nagysebességű széles sávú internetlefedettség 90 százalékos, ami 7 százalékponttal felülmúlja az uniós átlagot. Mindennek ellenére a lakosság digitális készségei jelentősen elmaradnak az európai uniós átlagtól. A magyar lakosságnak csupán 51 százaléka rendelkezik alapszintű szoftverkezelési készségekkel, ami elmarad a 61 százalékos EU-átlagtól és jelentősen kisebb a TOP5 EU-tagállam 76 százalékos mutatójánál.

A digitális technológiák vállalati hatékonysági foka is alacsony Magyarországon európai uniós viszonylatban, ennek fejlesztése így szintén támogathatja a fenntartható felzárkózást. A hatékonyságunk ezen a téren mindössze fele az EU-átlagnak, míg a TOP5 EU országénak csupán harmada. Az Eurostat digitális gazdaság és társadalom indexe a vállalatok digitalizációs integráltságát méri, ennek a mutatónak az alapján a 28 tagállam közül Magyarország a 26.

Az e-kereskedelem terén főleg a kis- és középvállalkozások teljesítenek átlag alatt nemzetközi összehasonlításban. Míg a saját honlappal rendelkező cégek aránya alapján Magyarország az alsó középmezőnyben szerepel, kifejezetten alacsony (2,5 százalék) az online piactereken való részvételi arány.

Az IKT-szakemberek hazai foglalkoztatottsági mutatója ugyanakkor meghaladja a V3-ak és az EU tagállamok átlagát. A nagyvállalatok átlagosan 81 százaléka, a kkv-k 27 százaléka foglalkoztat IKT-szakembereket, ami magasabb, mint a 76, illetve 19 százalékos EU átlag.

Az állam digitális fejlettsége Magyarországon magasabb a V3-átlagánál, de elmarad az EU-átlagától. A hazai e-közigazgatás összekapcsoltsági és átjárhatósági mutatói alapján szükség van a digitális fejlesztésekre, hogy utolérjük a többi EU országot, mivel az EU ranglistán a 22. helyet foglaljuk el.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva