Digiméter: a 2021-es felmérés tanulságai

mérés, digitális, papíralapú, informatika

A magyar kkv-k digitális fejlettsége összességében nem változott jelentősen az elmúlt egy évbenderül ki a Digiméter 2021. őszi felméréséből.

A Digitális Versenyképességi Mutató négy hazai vállalat (Reacty Digital, SmartCommerce, Virgo, eNET) közös projektjeként indult 2020-ban. Az első felmérés egy kényszer diktálta digitális ugrás után készült, a koronavírus első hulláma alatti lezárások, a cégek jelentős részét érintő korlátozások és az otthoni munkavégzés miatt számos vállalkozás előrehozta a későbbre tervezett fejlesztéseit. A szakemberek akkor arra számítottak, hogy a fejlődés ebben az ütemben folytatódik. Bár ez a hipotézisük nem igazolódott be, a 2021-es felmérés egyes területeken kisebb-nagyobb előrelépésekre is találhatunk példákat. A főbb megállapítások a következők.

Digitális jelenlét: 2020-hoz képest kevesebb cégnek van webáruháza, míg majdnem megduplázódott a Google Cégem fiókkal rendelkezők aránya.

Digitális mindennapok: miközben az otthoni munkavégzés lehetősége nem változott, kis mértékben nőtt a telekonferencia szoftvert és kollaboratív csevegő szoftvert használó cégek aránya.

Vállalkozásvezetés: csökkent a vállalatirányítási rendszerrel rendelkező cégek aránya, emelkedett a papíralapú összesítéseket használó cégek aránya, de több cég gyűjt adatokat, hogy megalapozza a döntéseit.

Értékesítés és marketing: nem szignifikánsan, de csökkent az online hirdető cégek aránya és az online ügyfélszerző eszközök használata.

Digitális pénzügyek: jelentősen emelkedett a számlázó szoftvert használó cégek aránya, ezzel párhuzamosan csökkent az elektronikus számlát kibocsátani, illetve befogadni nem tudó vállalkozások aránya.

Informatikai biztonság: jelentősen emelkedett a VPN-t használók aránya, viszont kevesebb cég használ vírusirtót. Valamelyest több vállalkozás alkalmaz többszintű jogosultsági rendszert és emelkedett azon cégek aránya is, amelyek valamilyen módon, de készítenek automatikusan biztonsági másolatot a fájlokról.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva