Budapesti irodapiac: több mint 4 millió négyzetméter

iroda, irodaépület

2022. június végén a budapesti modern irodák állománya 4,1 millió négyzetmétert tett ki, miután az első félévben 109 ezer négyzetméter új irodaterületet adtak át – olvasható a jegybank „Kereskedelmiingatlan-piaci jelentés 2022. október” című kiadványában.

Adatok

2022 első félévében a budapesti irodapiac kihasználatlansági rátája részben a megszűnő bérleti szerződések, részben pedig az újonnan átadott épületek üres területei miatt emelkedett, június végén 9,9 százalékon állt, 0,7 százalékponttal a 2021 végi szint felett.

2022-ben és 2023-ban további jelentős volumenű új átadások várhatóak, a meglévő modern irodaállomány 11 százalékának megfelelő (436 ezer négyzetméter) irodaterület épült 2022. június végén, amin belül 43 százalék rendelkezett előbérleti szerződéssel.

2022. első félévben a budapesti modern irodák iránti teljes kereslet 9 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszaki szintjét. A kereslet emelkedéséhez a második negyedévben egy saját használatbavételi tranzakció [a 28 000 m2-es OTP-székházé] is hozzájárult, az ennek levonásával vett első féléves irodapiaci keresletben 6,3 százalékos csökkenés mérhető éves alapon.

Az első félév során megkötött bérleti szerződések volumene 189 ezer négyzetméter volt, amelynek 36 százalékát adták a szerződéshosszabbítások, 30 százalékát az új bérleti szerződések, 15 százalékát pedig az említett saját használatba vételi tranzakció.

Bizonytalanság

A szellemi foglalkozásúak körében a távmunkavégzés aránya az elmúlt egy évben 15 százalék körül alakult, de emellett a munkáltatók által biztosított hibrid munkavégzés tovább emeli az irodán kívül dolgozók arányát. Az emelkedő rezsiköltségek a háztartások és a munkaadók oldaláról egymással ellentétes hatást fejthetnek ki az irodán kívüli munkavégzésre, ennek eredője ugyanakkor egyelőre bizonytalan.

A vállalatok jelentős hányada 2022 őszén fog szembesülni a megemelkedő gáz- és áram árakkal, amelyek a korábbi évek szintjének többszörösén alakulhatnak a következő időszakban. A magasabb költségek a vállalatokat alkalmazkodásra késztethetik. Az alkalmazkodás történhet az árak emelésével, az energiahasználat visszafogásával, a termelés mérséklésével, illetve a vállalkozás megszüntetésével is. Emellett az energetikai hatékonyságot növelő beruházások, valamint a költségeket csökkentő intézkedések – többek között a létszámcsökkentés – is lehetséges forgatókönyvek az érintett vállalatok részéről. Ezek a tényezők az irodapiaci keresletet is befolyásolják a közeljövőben – figyelmeztetnek a jegybank ingatlanpiaci szakértői.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva