Biztos Pont Ambulanciák: a kapcsolati erőszak elleni küzdelem új eszközei

By 2021.01.05.január 18th, 2021Üzleti bulvár
családon belüli erőszak

Várhatóan márciustól lehet pályázni a Humánfejlesztési Operatív Program (HOP) keretében megjelenő „Biztos Pont Ambulancia” (HOP-6-4-2-21) felhívásra.

A felhívást már a 2021–27-es fejlesztési időszak keretében hirdeti meg a kormány, a társadalmi egyeztetés december végén zárult le (2 hozzászólás érkezett).

Hazánkban 2018 óta működnek pilot jelleggel létrehozott, regionális szinten feladatot ellátó ún. kríziskezelő ambulanciák. Az ambulanciák egyik feladata az áldozatsegítés: a kapcsolati erőszak érintettjeinek való segítségnyújtás a probléma olyan fázisában, mikor még nem alakult ki súlyos krízishelyzet, és még megelőzhető az otthonról való elmenekülés. Az ambulanciák emellett szerepet vállaltak a gyermekvédelmi jelzőrendszer erősítésében is.

Az áldozatsegítés mellett az ambulanciák fontos feladata azon intézmények és szerveztetek közötti párbeszéd erősítése, amelyeknek szerepük van a bántalmazás felismerésében és jelzésében. Ahhoz, hogy feladataikat igény szerint tudják ellátni az ambulanciák, szükség van a kapacitások bővítésére, a kapcsolati erőszak elleni küzdelemben érintett intézményi szereplők bevonásával történő hálózatfejlesztésre – indokolja a kormány, miért szán a feladatra 3,4 milliárd forintot. (A közép-magyarországi régióban az összeg 27,38 százaléka költhető el.)

A felhívásra civil szervezetek, egyházak vagy egyházi szervezetek, egyházi fenntartású intézmények, nonprofit gazdasági társaságok, önkormányzati fenntartású intézmények jelentkezhetnek (első körben 2021. március 1-től), egy pályázó minimum 100, maximum 160 millió forint (vissza nem térítendő) támogatást igényelhet. A kormány 24 támogatott támogatási kérelemmel számol.

Az elnyert támogatás az alábbi célokra használható fel:

  • a tevékenységhez szükséges helyiség(ek) bővítése, felújítása, akadálymentesítése, bérlése, tevékenységhez kapcsolódó irodai eszközök beszerzése;
  • szakmai tanácsadás a célcsoport részére; konferenciák, szakmaközi egyeztető fórumok szervezése, tájékoztató anyagok készítése és disszeminációja;
  • prevenciós programok adaptálása, kidolgozása, valamint megvalósítása;
  • kapcsolati erőszak elleni küzdelemben részt vevő társszervezetekkel való folyamatos kapcsolattartás és koordináció;
  • helyi, ezen belül kiemelten munkahelyi közösségek érzékenyítése, HR munkatársak képzése és attitűdformálása;
  • a kapcsolati erőszak elleni küzdelem világnapjához kapcsolódó akció megyei szintű megvalósítása.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva