Bérleti díjak: nominálisan „túl a csúcson”, reálértéken még mindig alatta

albérlet

A kiadó lakások bérleti díja 2022 júliusában országosan 2,3, Budapesten 3,0 százalékkal magasabb volt az egy hónappal korábbinál, 2021 júliusához képest országosan 23, a fővárosban 25 százalékkal növekedtek a lakbérek.

A 2020. januári csúcsot a 2022. júliusi bérleti díjak országosan 13, Budapesten 15 százalékkal haladták meg, reálértéken számítva azonban továbbra is elmaradtak attól – olvasható „KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2022. július” című kiadványban. Az inflációt figyelembe véve 2022 júliusában országosan 4,0, Budapesten 6,6 százalékkal alacsonyabbak voltak a reállakbérek, mint 2020 januárjában.

2022 júliusában az előző hónaphoz mérten leginkább a budai egyéb (nem hegyvidéki) kerületekben (4,6 százalék) és a pesti belső kerületekben (4,1 százalék) emelkedtek a kínálati lakbérek, miközben a budai hegyvidéki kerületekben 2,5, a pesti átmeneti 3,0, a pesti külső kerületekben pedig 1,0 százalékos növekedés történt. Az előző év azonos időszakához képest továbbra is a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos drágulás; a budai hegyvidéki kerületekben 24, a budai egyéb kerületekben 23, míg a pesti átmeneti kerületekben 23 százalékkal emelkedtek a lakbérek. Továbbra is a pesti külső kerületekben nőttek legkevésbé a lakbérek, ennek mértéke azonban így is elérte a 17 százalékot. (Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.; budai egyéb kerület: III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

A hirdetésekben – érthetően – a főváros és a megyei jogú városok lakásai dominálnak: 2022 első hét hónapjában figyelembe vett hirdetések 59 százaléka budapesti, 27 százaléka megyei jogú városban lévő lakásokra vonatkozott.

2022. január–júliusban a kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 54, a megyei jogú városokban 57 négyzetméter volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és a községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 63 négyzetmétervolt. A legnagyobb alapterületű albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették, átlagosan 70 négyzetmétereseket.

A megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (94 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó 6,3 százalék esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 3,1 százaléka volt családi ház. 2022 első hét hónapjában a fővárosban a hirdetések 42, országosan 44 százaléka származott magánszemélyektől.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva