Albérletek: reálértékben nincs drágulás

albérlet

A fogyasztói árindex figyelembevételével 2022 júniusában országosan 3,9, Budapesten 7,2 százalékkal alacsonyabbak voltak a reállakbérek, mint 2020 januárjában – derül ki a statisztikai hivatal „KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2022. június” című kiadványából.

Júniusban gyorsult a lakbérek emelkedése, a bérleti díjak az előző hónaphoz képest országosan 3,8, Budapesten 4,0 százalékkal nőttek. A fővárosban az egy évvel korábbinál átlagosan 24 százalékkal magasabbak voltak a kínálati lakbérek, ezen belül a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb mértékű (27 százalékos) emelkedés.

Az infláció hatását jelzi ugyanakkor, hogy bár a júniusi bérleti díjak országosan 14, Budapesten 10 százalékkal haladták meg a 2020. januári csúcsot, reálértéken számítva továbbra is elmaradtak a járvány előtti szinttől. A fogyasztói árindex figyelembevételével, 2022 júniusában országosan 3,9, Budapesten 7,2 százalékkal alacsonyabbak voltak a reállakbérek, mint 2020 januárjában.

Az előző hónaphoz mérten a főváros valamennyi kerületcsoportjában tovább emelkedtek a kínálati lakbérek: leginkább, közel 5 százalékkal a budai hegyvidéki (4,8 százalék) és a pesti külső kerületekben (4,6 százalék), a többi kerületcsoportban pedig 3–4 százalékkal. Egy év alatt továbbra is a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb (27 százalék) és a pesti külső kerületekben a legkisebb mértékű (18 százalék) lakbéremelkedés, de a többi kerületcsoportban is mérsékeltebb (21–23 százalék) volt a fővárosi átlagnál. (Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.; budai egyéb kerület: III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

2022 első félévében a figyelembe vett hirdetések 60 százaléka fővárosi, 26 százaléka megyei jogú, 13 százaléka nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A hirdetések száma jelentősen csökkent: a 2020 első félévinél 14, a 2021 azonos időszakinál 23 százalékkal kevesebb volt a számításokhoz figyelembe vett hirdetések száma. A kínálat visszaesése elsősorban a fővárosi csökkenésből adódott.

Budapesten 2022 első felében 183 ezer forint volt az átlagos havi kínálati lakbér, amely az előző félévinél 12, a 2021. I. félévinél 20 százalékkal magasabb. A régiók közül Pest megyében kértek a legtöbbet (átlagosan havi 185 ezer forintot) egy kiadó lakásért, ami a kínált lakások nagyobb alapterületéből is adódott. A régiókban az előző év azonos időszakihoz mért átlagos lakbérnövekedés 11 és 20 százalék között mozgott.

Országosan a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (94 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó 6,4 százalék esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 3,1 százaléka volt családi ház. 2022 január–júniusában a fővárosban a hirdetések 42, országosan 43 százaléka származott magánszemélyektől.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva