Kisebb az uniós átlagnál a magyar áfarés

Az áfarés – a potenciálisan beszedhető és a ténylegesen beszedett hozzáadottérték-adó közötti különbség – 2021-ben 61 milliárd euró volt az Európai Unióban, 39 milliárd euróval kisebb, mint egy évvel korábban – derül ki az Európai Bizottság összefoglalójából.

A Bizottság szakértői sietnek leszögezni: a becslések némi bizonytalanságot hordoznak magukban a nemzeti statisztikák pontatlanságai miatt, ami az ezekben az években uralkodó zavaros gazdasági körülményeknek tudható be.

A 61 milliárdos „rés” a teljes adókötelezettség 5,3 százaléka – az „áfarést” legtöbbször ebben a százalékos arányban adják meg.

A legkisebb áfarést Hollandiában (mínusz 0,2 százalék!), Finnországban (0,4 százalék), Spanyolországban (0,8 százalék) és Észtországban (1,4 százalék) mérték. A holland adat elsőre megdöbbentőnek tűnik, de van rá magyarázat. „Azokban a tagállamokban, ahol a rés eleve kicsi, a statisztikai és mérési hibák miatt negatív értékek is megjelenhetnek” – olvashatjuk a Bizottság összefoglalójában.

A rangsor másik végén Románia (36,7 százalék), Málta (25,7 százalék), Görögország (17,8 százalék) és Litvánia (14,5 százalék) áll. Nominálisan a legnagyobb hiányt Olaszország (14,6 milliárd euró), Franciaország (9,5 milliárd euró) és Románia (9,0 milliárd euró) esetében becsülték.

Magyarországon 2021-ben 4,4 százalékos volt az áfarés, a magyar áfarés csökkenése 2010 óta így eléri 17,9 százalékpontot – emelte ki a Pénzügyminisztérium közleménye. A közlemény Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkárt idézi, aki szerint „fokozatosan, szisztematikusan tudtuk csökkenteni az áfarés mértékét. Az eredmények egyértelműen visszaigazolják, hogy helyes volt az a digitalizációt és a valós idejű adatokat előtérbe helyező út, amelyre évekkel ezelőtt ráléptünk.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva