44,6 milliárd forint Magyarország legszárazabb területének ökológiai állapotjavításra

magyar sivatag, sivatag, hátság, kiszárad, száraz

Elindult a „Főművi vízpótlórendszerek építési munkái, új hálózatok és rendszerek kialakítása: A Duna-Tisza-közi Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javítása, helyreállítása – I. ütem” című (RRF-4.1.3-23) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése – tájékoztatott a kormány a hivatalos pályázati portálon.

A 44,674 milliárd forint keretösszegű felhívás forrása a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (Recovery and Resilience Facility, RRF). Az RFF célja, hogy enyhítse a koronavírus-világjárvány társadalmi és gazdasági hatásait, fenntarthatóbbá, reziliensebbé tegye az európai gazdaságokat és társadalmakat, és felkészítse őket a zöld és a digitális átállásra. Az eszköz költségvetése (folyó árakon) 723,8 milliárd euró (ebből 385,8 milliárd euró kölcsön és 338 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás). Ha Magyarország teljes egészében ki tudja használni az RFF-ből rá eső lehetőségeket, akkor az Európai Bizottság becslése szerint akár 2 százalékkal növelheti a GDP-t.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2023. február 10-ig várják a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

A felhívás célja a Duna-Tisza- közi Homokhátság területén „a vízhiányos területek vízpótlása, vízvisszatartás, térségi vízátvezetés, tárolás, felszín alatti vízkészletek védelme, a vízkészletek térbeni és időbeni egyenetlen eloszlásának kiegyenlítése a vízfogyasztás növelése nélkül” – olvashatjuk a véleményezésre közzétett felhívástervezetben. Támogatást igényelhet (konzorciumi formában is) az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a KözépDuna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, a KözépTisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és az AlsóTisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

A Duna-Tisza-közi Homokhátság Magyarország egyik legszárazabb területe, az ökológiai állapot javítása a tervezet szerint – többek között – magában foglalja a Duna-Tisza csatorna meghosszabbítását, illetve egy új szivattyútelep létesítését, a Baloghalmi csatorna helyreállítását, a tározó létesítését, egy új csatorna építését a Körösi csatorna felé, valamint – Nyárlőrincpuszta, illetve Kecskemét és Kiskunfélegyháza térségében – egy-egy új tároló építését. A szivattyútelepek üzemeltetéséhez szükséges villamos energia megújuló energia felhasználásával, napelem-telepek létesítésével biztosítandó.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva