2022 szeptemberében megtorpant a lakbérek emelkedése

Budapest, lakások, albérlet

Másfél év után szeptemberben megtört az emelkedő trend: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak a lakbérek az előző hónaphoz képest – derül ki a „KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2022. szeptember” című kiadványból.

Éves összevetésben ugyanakkor még jelentős a drágulás: országosan 22, Budapesten 24 százalékkal voltak magasabbak a kínálati díjak a 2021. szeptemberinél.

A nominális árak 2022 márciusa óta országosan és Budapesten egyaránt meghaladták a járvány előtti, 2020. januári csúcsot (2022 szeptemberében már 18, illetve 15 százalékkal), reálértéken számítva azonban továbbra is elmaradtak attól. A fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek szeptemberben országosan 7,9, Budapesten 11 százalékkal voltak alacsonyabbak a 2020. januárinál.

Budapesten belül a pesti belső és átmeneti kerületekben 0,5, illetve 0,6 százalékkal emelkedtek, a budai hegyvidéki kerületekben stagnáltak (mínusz 0,1 százalék), a budai egyéb és a pesti külső kerületekben viszont 1,5, illetve 1,7 százalékkal mérséklődtek a lakbérek az előző hónaphoz mérten. Az előző év azonos időszakához képest továbbra is a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb a drágulás (27 százalék), a budai hegyvidéki és a pesti átmeneti kerületekben egyaránt 24, a budai egyéb, illetve a pesti külső kerületekben pedig 21 és 18 százalékkal emelkedtek a lakbérek egy év alatt. (Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.; budai egyéb kerület: III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

A 2022 első kilenc hónapjában figyelembe vett hirdetések 59 százaléka fővárosi, 27 százaléka megyei jogú, 13 százaléka nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A hirdetések száma jelentősen csökkent, 2020 első kilenc hónapjához képest 21, a 2021. azonos időszakihoz mérten 23 százalékkal.

A 2022 első kilenc hónapjában kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 54, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 64 m2 volt. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 71 m2-es) albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva