2021: „Arccal a vasút felé!”

magyar vasút, vasút, vonat

2021 a vasút európai éve. 2021 folyamán a vasút kerül számos tevékenység középpontjába az egész kontinensen annak érdekében, hogy mind a polgárok, mind a vállalkozások körében ösztönözzék a vasút használatát, és hozzájáruljanak a zöld megállapodásban foglalt azon cél megvalósításához, hogy az EU 2050-ig klímasemlegessé váljon – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Az EU-ban a közlekedésből eredő üvegházhatásúgáz-kibocsátás kevesebb mint 0,5 százalékáért felelős a vasút. Ennek köszönhetően az egyik legfenntarthatóbb és legbiztonságosabb személy- és áruszállítási formát jelenti.

Mindezen előnyök ellenére az utasok csupán 7 százaléka, valamint az áruk 11 százaléka utazik vasúton. A vasút európai éve lendületet adhat a vasúti személy- és áruszállítás aránya növelésének, jelentősen csökkenteni fogja az uniós közlekedésből származó üvegházhatásúgáz-kibocsátást és szennyezést, és jelentős mértékben hozzá fog járulni az európai zöld megállapodás keretében tett uniós erőfeszítésekhez – remélik Brüsszelben.

Az Európai Bizottság január 1-jén elindított egy honlapot, amely további információkat nyújt a kezdeményezésről, valamint áttekintést ad a tervezett tevékenységekről. „A jövőbeli mobilitásnak fenntarthatónak, biztonságosnak, kényelmesnek és megfizethetőnek kell lennie. A vasút mindezt és még ennél is sokkal többet kínál! A vasút európai éve lehetőséget ad arra, hogy újra felfedezzük ezt a közlekedési módot” – nyilatkozta Adina Vălean közlekedésért felelős európai biztos.

A bizottság jogalkotási menetrendje a vasút európai évét is tükrözi, és javaslatokat tesz egy új vasúti ipari partnerségre, a vasút más közlekedési módokkal való jobb összekapcsolására, valamint az áruszállítás általános fenntarthatóságának javítására.

Az Európai Bizottság által márciusban javasolt és az Európai Parlament és a Tanács által 2020 decemberében elfogadott kezdeményezés az európai zöld megállapodás keretében tett uniós erőfeszítések részét képezi, amelynek célja, hogy a klímasemlegesség 2050-ig történő megvalósítása révén fenntarthatóvá tegye az EU gazdaságát.

A terv egyik kulcseleme a tisztább és egészségesebb közlekedési eszközök bevezetése, mivel jelenleg a közlekedési ágazat felelős az unió üvegházhatásúgáz-kibocsátásának mintegy 25 százalékáért. Az európai zöld megállapodás célja a közlekedésből származó kibocsátások 90 százalékos csökkentése 2050-ig.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva