11 milliárd forintból jöhet létre az Országos Központi Akkreditált Vizsgaközpont hálózat

By 2022.04.01.április 5th, 2022Üzleti bulvár
vizsga, vizsgaterem

A Széchenyi Terv Plusz „Országos Központi Akkreditált Vizsgaközpont hálózat kialakítása” című (RRF–2.2.3-22) felhívásának keretében közel 11 milliárd forintból valósulhat meg a beruházás.

A kiemelt eljárás szerint támogatási kérelmet az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal konzorciuma nyújthatott be. A támogatás maximum összege a felhívás szerint „kereken” 10 921 757 300 forint.

A támogatható tevékenység: „építési beruházás megtervezése és megvalósítása az Országos Központi Akkreditált Vizsgaközpont hálózat kialakítása érdekében, eszközbeszerzés a vizsgaközpont feladatellátásához kapcsolódóan”.

Az új szakképzési törvény alapján azon szakmák és szakképesítések esetében, amelyekhez nem áll rendelkezésre a vizsgáztatást lefolytató akkreditált vizsgaközpont, a vizsgáztatásra a kormány az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt.-t jelölte ki. Az akkreditált vizsgaközpontok megalakulásáig és részben az után is az IKK Zrt. feladata a képesítő vizsgák megszervezése – olvashatjuk a felhívásban, amely szerint „a feladatellátás professzionális megvalósítása érdekében elengedhetetlen a vizsgaközpont hálózat központi épületének kialakítása”.

A központi épület kialakítása magában foglalja a helyszínt biztosító ingatlan megvásárlását, átalakítását és felújítását a vállalt energetikai célkitűzések megvalósításának figyelembevételével. Az ingatlanban kialakításra kerülnek vizsgatermek, laborok és műhelyek, valamint a vizsgaközpont hálózat adminisztratív működését kiszolgáló személyzet elhelyezését biztosító irodahelyiségek és tárgyalók. A konstrukció az építési beruházás mellett jelentős hangsúlyt fektet eszközbeszerzésre a központi épület vizsgáztatási kapacitásainak kiépítése, valamint a kiválasztott szakképzési centrumok eszközparkjának fejlesztése érdekében – sorolja a feladatokat a hivatalos pályázati portálon olvasható felhívás.

A cél, hogy 2025. szeptember 30-ig az Országos Központi Akkreditált Vizsgaközpont hálózat által vizsgáztatható szakmák és szakképesítések száma elérje a 30-at.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva