10 milliárd forint az iskolaépületek elektromos hálózatának megújítására

elektromos hálózat, kapcsolószekrény, elektromos, fogyasztás

Elindult „Az állami fenntartású köznevelési intézmények elektromos rendszerének megújítása” (EFOP-4.1.12-22) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

 

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program felhívása az állami fenntartású köznevelési intézmények elektromos hálózatának megújítását, üzembiztonságossá tételét célozza. A megújított elektromos hálózat hozzájárul az energiahatékonysági fejlesztések megvalósításához, mivel a korszerű hálózatban minimalizálható a hálózati veszteség, így a csökkenő energiafelhasználás aktívan hozzájárul a karbonsemlegesség eléréshez – olvasható a hivatalos pályázati portálon megjelent felhívástervezetben.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2022. szeptember 1-ig várja a kormány a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

Támogatási kérelmet a tankerületi központok (a köznevelési intézmények fenntartói) nyújthatnak be 2022. november 2-től 2023. január 15-ig. Egy pályázó 25–300 millió forint – intézményenként maximum 50 millió forint – vissza nem térítendő támogatást kaphat; a kormány 20–40 támogatott támogatási kérelemre számít.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 10 milliárd forint; a forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Az elmúlt évszázadban épült iskolák elektromos terhelését lényegesen kisebbre tervezték, a nem feltétlenül oktatási célra épült épületekben kialakított iskolák esetében pedig ilyen tervezés nem is történt. Annak idején csupán a világítás biztosítására szolgáló lámpák és a fűtési rendszer adta a fogyasztás jelentős részét, minimális esetben növelte meg a terhelést az írásvetítők használta – támasztja alá a „történeti áttekintés” a felhívás szükségességét.

Az intézmények elektromos fogyasztása az elmúlt évtized alatt jelentősen átalakult és növekedett, amit a kevés dugaszoló aljzathoz történő nagyszámú elosztó és hosszabbító csatlakoztatásával orvosoltak, de ezt a megnövekedett terhelést a régi, alumínium és más anyagú vezetékek nem bírják, és a falban felhevülve próbálják kiszolgálni a készülékeket, ami kockázatot jelent. A nevelés/oktatás IKT eszközrendszere folyamatosan bővül, hiába energiahatékonyak azonban az eszközök, darabszámuk és használati idejük növekedése megköveteli a stabil, korszerű elektromos hálózat meglétét.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva