Niszkács Anna

Niszkács Anna

Mivel nem volt bevételünk, nem tudtuk volna fizetni a munkatársainkat. Ezért is volt hatalmas segítség a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel, amiből finanszírozni tudtuk az alkalmazottak bérét.

Nyolc és fél hónapra kellett bezárnunk, és ez minden szempontból nagyon megterhelő volt.

...még most is veszteséget termelünk, függetlenül attól, hogy szépen mennek fel a számaink.

A Gerbeaud cukrászdának olyan hosszú és mesés története van, hogy akár könyv formájában is szívesen olvasnánk. A cukrászda egy darabka történelem, mely több, mint másfél évszázada biztosít kimagasló minőségű finomságokat Budapest lakóinak és az ide látogatóknak. Ezt a történetet megtaláljuk a falakon, az egész enteriőrben, az atmoszférában, és ez a történet folyamatosan együtt bővül és változik a mai Budapesttel.

Meséljen kérem a cukrászda történetéről.
Kávéházunk története 163 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor 1858-ban Kugler Henrik megnyitotta a József Nádor téren. Két éven belül országos hírnevet szerzett, hiszen itt lehetett először süteményeket elvitelre vásárolni. 160 évvel ezelőtt ez nagy újdonságnak számított. Kuglernek nem volt gyermeke, ezért elindult a nagyvilágba, hogy keressen egy méltó utódot, így találkozott 1880-ban Gerbeaud Emillel Párizsban, akit meghívott Magyarországra. Gerbeaud idelátogatásakor egyből beleszeretett az akkor már Vörösmarty téren álló cukrászdába. Családjával Magyarországra költöztek és 1884-től ők üzemeltették a kávéházat. A személyzetre mindig nagyon odafigyeltek. Volt külön alapítvány a cukrászoknak, de a nyugdíjazott kollégák öregkori jólétéről is gondoskodtak.

És mi a helyzet ma?
A Gerbeaud még ma is őrzi ugyanazokat a hagyományos értékeket. A tradíciók mellett viszont nagyon fontos számunkra az innováció, ami alapvetően Gerbeaud Emiltől és Kugler Henriktől jön, hiszen ők a maguk korában innovátorok voltak. Tehát a mi hagyományunk az, hogy folyamatosan újítsunk. A családunk 2000-ben vette át az üzemeltetést. Ma már nem csak a Gerbeaud Kávéház tartozik hozzánk, hanem például az Onyx Étterem is, melyet 2007-ben nyitottunk meg. Ez jelenleg az egyetlen 2 Michelin-csillagos étterem Magyarországon. Ezenkívül hozzánk tartozik az Émile Étterem is, ami egy gyönyörű kis villaépület Budán, itt elsősorban reggelit és ebédet kínálunk. Saját termelőüzemünkben készítjük az összes süteményt, péksüteményt, csomagolt terméket, csokoládét és édességet.

Hogyan érintette a céget a világjárvány?
Minket nagyon erőteljesen érintett, de én mindig szeretem pozitív oldaláról megközelíteni a dolgokat. Soha ilyen összetartó és erős csapatunk nem volt, mint most. 210-en voltunk, jelen pillanatban sajnos már csak 105-en vagyunk a cég alkalmazásában. Ez a 105 ember hihetetlenül összetartó, mert együtt éltük túl ezt a nehéz időszakot, és mindenkiben benne van a tenni akarás. Nyolc és fél hónapra kellett bezárnunk, és ez minden szempontból nagyon megterhelő volt. Az elmúlt másfél évet arra használtuk, hogy a belső folyamatainkon javítsunk és fejlődjünk.

Mik voltak a legfontosabb szempontok?
A legfontosabb mindenképpen az volt, hogy az embereinket megtartsuk. Azt a szaktudást, amit mi az elmúlt 10-20 évben felhalmoztunk a kollégákkal, azt nem lehet csak így egyik napról a másikra elengedni. Mivel nem volt bevételünk, nem tudtuk volna fizetni a munkatársainkat. Ezért is volt hatalmas segítség a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel, amiből finanszírozni tudtuk az alkalmazottak bérét. Továbbra is nagy segítséget jelent, mert még most is veszteséget termelünk, függetlenül attól, hogy szépen mennek fel a számaink.

Milyen kilátásokkal, tervekkel néznek a jövő felé?
Két nagyobb projektünk fut most, az egyik az Onyx Étterem átépítése és megújítása. A másik cél pedig a termelőüzemünk felújítása és gépesítése. Abban bízom, hogy ez 2022 végén – 2023 elején meg is valósul, de ez még a jövő zenéje.

Niszkács Anna
Gerbeaud Kávéház
gerbeaud.hu

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva