Kajtár Zsolt

Akkora megrendeléseink voltak, amelyeket csak plusz szakembereket alkalmazásával tudtunk menedzselni, illetve hitelt kellett felvennünk, hogy fejlődhessünk

A Széchenyi Kártyát azért választottuk, mert egy ún. rulírozó hitelt ad a vállalkozásunknak

Ha van rá szükségünk, akkor ki tudjuk használni az előnyeit, ha pedig nincs, akkor viszont nem terheli meg semmilyen költséggel a céget.

A Yamuna 18 évvel ezelőtt mindössze 5 féle szappan gyártásával indult útnak, mára már több mint 300 termék szerepel a kínálatukban. A cég filozófiája, hogy szerethető kozmetikumokat készítsenek, és természetes anyagok felhasználásával segítsenek kezelni vásárlóik bőrproblémáit. A cég az évek során egyre nagyobb fejlődési lépcsők előtt állt, amelyek megugrásához a Széchenyi Kártya Programot is igénybe vették.

Úgy tudom, a kezdet szép volt, de nehéz.

A Yamuna-t 2002-ben alapítottam Somogyvámoson. Akkoriban még csak öt féle szappan főzésével kezdtem a munkát. Teljesen természetes alapanyagokatkat használtunk. A piacon akkor még nem volt ilyen trend, úgyhogy elsőként léptünk a színre, de mindössze 50,000 Ft-om volt hozzá. Likviditás szempontjából elég korlátozottak voltak a fejlődési lehetőségeink, viszont pont ez kényszerített minket arra, hogy pályázati pénzeket illetve a legjobb támogatásokat, hiteleket vegyük igénybe.

Mikor változott meg a helyzet drasztikusan?

2010-ben jött el az a fordulat, amikor már olyan mértékű megrendeléseink voltak, amelyeket már csak plusz szakemberek alkalmazásával tudtunk menedzseli, és hitelt kellett felvennünk a növekedés érdekében. A Széchenyi Kártyát azért választottuk, mert egy ún. rulírozó hitelt ad a vállalkozásunknak, tehát, ha van rá szükségünk, akkor ki tudjuk használni az előnyeit, ha pedig nincs, akkor viszont nem terheli meg semmilyen költséggel a céget.
2010-ben kezdtünk el a Drogerie Markt-ba illetve a Rossmann-ba is szállítani, így akkor már az áru finanszírozásához, az alapanyag megvásárlásához, a szállításhoz is szükségünk volt erre a hitelre. A későbbiekben már építkezéshez, telephelyünk fejlesztéséhez és gépvásárláshoz is tudtuk használni.

Hova lehet még fejlődni erről a szintről?

Az elmúlt 18 évben bizonyítottuk magunknak és a vevőinknek, hogy a termékeink bőrbarátok, megállják a helyüket az otthoni testápolásban. Mindenféle bőrproblémára tudunk megoldást kínálni, még arra is, amelyre más termékek nem, ezért az elkövetkezendő időkben az exportunkat szeretnénk növelni. Férfi cégvezetőként sokszor nem tudok döntést hozni bizonyos kérdésekben, mivel nem én vagyok a célközönség, ezért a munkakörnyezetet és a munkamorált is úgy fejlesztettem ki, hogy mindenkinek legyen beleszólása. A vásárlóink elégedettek a termékeinkkel, és reméljük, hogy egyre többb embernek tudunk ezután is segíteni.

Kajtár Zsolt
Yamuna
yamuna.hu

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva