Zöldgazdaság és zöldipar

környezetvédelem

A zöldgazdaság, illetve vele összhangban a zöldipar a fenntarthatósági szempontok érvényesítését jelenti a mindennapjainkban; a zöldgazdaság egy új gazdaságszervezési és fejlesztési modell, amely a fosszilis energiahordozók felhasználására épülő „fekete” gazdasággal szemben teremti meg a változás lehetőségét.

A zöldgazdaság legfontosabb törekvése a fenntarthatósági elvek érvényesítése, tehát ezek közé sorolhatunk minden olyan gazdasági tevékenységet, ami a környezet további károsítása nélkül valósulhat meg. Magyarország elkötelezett a zöldgazdaság fejlesztése mellett; legjobb adottságai a mezőgazdasághoz, illetve az építőiparhoz és közlekedéshez köthetők.

A zöldre festés nem megoldás

Nagyon fontos érteni, hogy a zöldgazdaság és a zöldipar nem azonos a zöldre festett gazdasággal. Sok vállalat inkább csak a külsőségekben megjelenő megoldásokhoz folyamodik annak érdekében, hogy környezetvédő látszatot alakíthasson ki magáról, miközben környezetkárosító gyakorlatán alig változtat.

Némelyek olyan országokba helyezik át a szennyező termelőüzemeiket, ahol a környezeti elvárások alacsonyabbak. Noha így hajszálnyit sem tesznek a bolygónk megóvása érdekében, jobb színben tetszeleghetnek a legfontosabb európai és észak-amerikai piacokon. PR kampányok tömkelegével igyekeznek jó hírnévre szert tenni, miközben zavartalanul folytatják környezetromboló tevékenységüket a világ valamely fejlődő országában.

A zöldgazdaság kicsiben kezdődik

Mára a világ károsanyag-kibocsátása olyan mértékűre nőtt, ami cselekvéskényszert jelent a világ felelős kormányai számára. A zöldgazdaság a legjobb – alighanem az egyetlen – eszköz a megbomlott környezeti egyensúly helyreállítása, illetve a fenntartható fejlődési modell hosszú távú felépítése érdekében.

Nem kérdés, nemzetgazdasági átalakulásra van szükség, ez pedig nem történhet meg a kis- és középvállalkozások nélkül. A megújuló erőforrások, a mezőgazdaságban alkalmazott korszerű megoldások, az építőiparban használt energiatakarékosságot célzó fejlesztések, a passzív házak, az elektromos járművek mind-mind hozzájárulnak a zöldgazdaság fejlődéséhez.

A változtatás mindannyiunk felelőssége, ahogyan a jövő generációinak gondolkodásmódjának alakítása is. Legyünk tudatában ennek a felelősségnek!

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva