Vállalkozások évvégi teendői

évvégi teendők, férfi, vállalkozás, kkv

Az év vége felé közeledve a vállalkozóknak egész sor olyan feladatra kell időt szánniuk, amelyek január óta nem, vagy csak kis mértékben érintették őket. Az év végi hajrá mellett pénzügyi teendők sokaságát kell elvégezni.

Az online számlaadat-szolgáltatás bevezetése kétségkívül nagy segítséget jelent a vállalkozók és a könyvelők számára, ettől függetlenül szükség van az eredeti számlákra és dokumentumokra is. Ha eddig halogattuk, gyűjtsük össze őket és adjuk át a könyvelőnek, hogy az adminisztráció teljes és hézagmentes legyen.

A kisvállalkozások esetében gyakran előfordul, hogy keveredik a céges pénzeszköz a magánpénzzel. Mindenképpen ellenőrizni szükséges, van-e jelentős hiány vagy többlet, hiszen egy esetleges NAV-ellenőrzés büntetéssel zárulhat emiatt.

Érdemes tehát teljes egészében rendbe tenni a céges pénzügyeket. Mindenekelőtt szükséges ellenőrizni az eszközkészletek állapotát, illetve a nyilvántartást, hiszen így fény derülhet néhány mulasztásra. Azt is ellenőrizni kell, minden egyes eszköz a cég birtokában van-e. Ha felmértük az eszközök aktuális állapotát, valószínűleg tudni fogjuk, miből kell újat venni, mi javítható és mindez mennyibe fog kerülni.

Tekintsük át az idei évre vonatkozó bevételeinket és kiadásainkat is. Ha úgy látjuk, hogy a bevételek várakozáson felül alakultak, de jelentős invesztálásra lehet szükség, végezzünk néhány fejlesztést a cégben, így az adóalap is csökkenthető, ráadásul a fejlesztések és az új eszközök beszerzése hozzájárulhat a követkető évi bevétel növeléséhez.

A kisvállalkozásoknak is szükségük van üzleti tervre. A jól elkészített dokumentum rávilágít a kieső bevételek okaira és lehetőséget kínál annak kompenzálására. Érdemes tehát megfontolni egy kellően alapos üzleti terv elkészítését abban az esetben is, ha korábban nem alkalmaztunk ilyen megoldást.

Az év vége az adótörvények változásának korszaka, illetve változhatnak az ügymenetet általánosan érintő jogszabályok is. Az elhibázott és a megfelelően megválasztott legális adózási formák között éves szinten milliós profitkülönbségek lehetnek, éppen ezért érdemes időt szánni arra, hogy legalább egy órára leüljünk a könyvelőnkkel vagy a jogászunkkal, és áttekintsük az alkalmazott formákat és gyakorlatokat. Ha előnyösebb megoldások alkalmazására van lehetőségünk, ne féljünk váltani!

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva