Vállalkozása biztosan a legmegfelelőbb könyvelőt alkalmazza?

könyvelő , számítógép, könyvelés

Az év vége felé közeledve felmerülhet bennünk a kétely, biztosan a legjobb könyvelőre bíztuk-e a vállalkozásunk pénzügyeit…? Ha kétségeink támadnak, érdemes foglalkozni a kérdéssel, hiszen a könyvelés bizalmi feladatkör. Ugyanakkor vállalkozóként tudhatjuk azt is, hogy a könyvelőváltás nehézséggel és kockázattal járhat. De honnan tudhatjuk egyáltalán, érdemes-e rászánni magunkat erre a lépésre?

Mondani sem kell, mennyire fontos, hogy a könyvelő és a vállalkozásunk között érvényes szerződés garantálja az együttműködés jogi kereteit. Maga a szerződés alapvető feltétele annak, hogy a könyvelő anyagi felelősségvállalása teljesüljön, illetve a titoktartási kötelezettsége megerősítést nyerjen. A szerződésnek tartalmaznia kell a könyvelő érvényes felelősségbiztosítási kötvényszámát (jogos kárigényünket könnyen megtérítheti). Aggodalomra ad okot, ha a könyvelő a sajátja helyett a vállalkozás ügyfélkapuját használja a céges anyagok és bevallások benyújtására. Ilyen esetben a könyvelő felelősségvállalása megkérdőjelezhető, hiszen hibás vagy késedelmes benyújtás esetén minden felelősség kizárólag a vállalkozást terheli.

Az itt leírtak olyan problémákra világítanak rá, amelyek alapján erősen indokolt másik könyvelő alkalmazása. Azonban, ha csupán kisebb hibák és mulasztások miatt vagyunk elégedettlenek, érdemes mérlegelni…

Gondoljuk végig, milyen gyakran fordul elő, hogy munkaidőben nem tudjuk elérni, esetleg napokat kell várni a válaszára? Rendelkezik-e jelentős iparági tapasztalattal? Rendszeresen vét-e hibát, akár szakmai hiányosságból, akár figyelmetlenségből adódóan? Követi-e a jogszabály-módosításokat és bízhatunk-e a naprakész ismereteiben? A határidős kötelességeket időben vagy csak az utolsó pillanatban teljesíteni? Követi-e a kintlévőségeink állományát és azokra figyelmeztet-e? Segítséget nyújt-e a házipénztár egyenlegének féken tartásában, illetve figyelmeztet-e annak veszélyeire? Kellően modern és hatékony eszközkészlettel rendelkezik és dolgozik-e? Használja-e az online számlázóprogramok által nyújtott kényelmet, illetve támaszkodik-e az onnan nyert statisztikai adatokra? Számunkra megfelelő ár-érték arányú szolgáltatást kínál-e?

Mindezek fényében könnyedén döntést hozhatunk a közös együttműködés folytatásáról vagy a szükség szerinti váltásról.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva