Vállalatirányítási rendszerek a szervezetoptimalizálásban

vállalatirányítási rendszer, szervezetoptimalizáció, kéz

Egyik előző cikkünkben írtunk a szervezetoptimalizálás jelentőségéről, ami segítséget kínál a kis- és középvállalkozások számára a kiszámíthatatlanul változó környezetben történő működés során. A szervezetoptimalizálás fontos részeként említettük a gazdasági és pénzügyi auditot, amely a komplexitással jellemezhető működési területeken egyértelmű összefoglalást biztosít a szervezetben működő alrendszerek hatékonyságáról. Mostani írásunkban az informatikai rendszerek kulcsszerepére igyekszünk felhívni a figyelmet, amelyek a működési struktúrák folyamatos monitorozására és szükség szerinti korrekciójára biztosítanak gyakorlati eszközt.

Az új évezred új folyamatszemléletet eredményezett, ami minőségi előrelépést jelentett a szervezetoptimalizálás tárgykörében is. A vállalati szférában alkalmazott információtechnológia gyors fejlődést eredményezett a követhetetlennek tűnő funkcionális folyamatok áttekintésében, illetve átláthatóvá tette a fejlődést szolgáló értékláncokat.

A kihívás egyre nagyobb, hiszen az egyre komplexebb vállalati folyamatok nyomon követése egyre fejlettebb információs rendszereket követel meg, ráadásul a speciális folyamatszervezési feladatok menedzselése, illetve ezek informatikai megjelenítése szakértői támogatást igényel.

Szerencsére ma már rendelkezésre állnak átlátható, a kkv-szektorra optimalizált, megfizethető rendszerek, amelyek kapcsolatot teremtenek a célirányos tevékenységek láncolata és a szervezetoptimalizálás között; ezek az úgynevezett vállalatirányítási rendszerek, amelyek mind az értékteremtő, mind az azokat támogató folyamatokról naprakész információt képesek szolgáltatni.

A vállalatirányítási rendszerek a működésbeli folyamatokban olyan támogatást képesek megvalósítani, ami kifejezetten az átfutási idők csökkenését hivatott segíteni. Ennek köszönhetően javul a vállalat reakcióképessége, ami piaci előnyt eredményez. Ráadásul a rendszer automatizmusainak köszönhetően csökkenthető a manuális adatbeviteli munka, ami hozzájárul a munkavállalók eredményességének javításához.

Döntéshozatal előtt mindenképpen érdemes megfontolni, hogy egy célzott vállalatirányítási rendszer képes-e versenyelőnyt teremteni számunkra, illetve a ráfordítás arányban áll-e a megtérüléssel. Saját vállalkozásunkra vonatkoztatva kell mérlegelni azt is, hogy az automatizáció milyen mértékben képes csökkenteni az emberi hibákból származó veszélyforrásokat, illetve az alkalmazása milyen törvényi vonzattal bír ránk nézve.

 

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva