Hasznos tippek és tanácsok távmunka esetén munkavállalóknak

távmunka munkavállaló nő

Cikksorozatunk első részében kiderül, hogy melyek azok a dolgok, amelyekre munkavállalóként érdemes figyelni annak érdekében, hogy a távmunka hatékony és eredményes legyen.

1. Priorizálás és határidők

Home office esetén nem mindig tartható a megszokott munkaidő, mert nincs meg az a rendszer, mintha az irodában ülnénk. Ezért rendkívül fontos, hogy minden feladatunkhoz határidőt rendeljünk hozzá és megbecsüljük az időt, amennyit ráfordítunk majd. Ezek után ráadásul könnyen priorizálhatjuk majd a munkafolyamatainkat is. Ebben segít a feladatkezelők használata.

2. Távmunka és rutin

Tény, hogy az otthonról történő munkavégzésnek megvan a maga kényelme: megspóroljuk az utazást, így az azzal járó kellemetlenségeket is. De fontos, hogy ettől függetlenül az ébresztő megszólalása után ne üljünk rögtön a számítógép elé. Alakítsunk ki egy rutint, ami segít hosszú távon fenntarthatóvá tenni ezt az állapotot! Az a legjobb, ha minden nap ugyanakkor ébredünk, felöltözünk, és elkészülünk úgy, mintha munkába mennénk.

3. Tervezzük meg a napunkat!

Minden nap tervezzük be az ebédszünetet és a különböző munkaszüneti időszakokat! Ezeket érdemes a közös munkahelyi naptárban is vezetni, így nyomon követhető, hogy ki mikor elérhető aznap.

4. Munkahely vagy otthon?

Sajnos nem mindenki olyan szerencsés, hogy el tud vonulni egy külön dolgozószobába. Fontos viszont, hogy valahogy meghúzzuk a határokat, nem csak fizikailag. Igyekezzünk fenntartani a munka és a magánélet egyensúlyát! Alakítsunk ki és rendezzünk be egy teret, ahol a munkavégzés zajlik. Lehetőleg minden nap ugyanakkor kezdjük és zárjuk a munkaidőt, amit ne zavarjunk meg házimunkával, pakolással vagy hírek olvasásával.

5. Nyílt kommunikáció

Mivel csak virtuálisan tudunk kapcsolatot tartani a munkatársainkkal és a főnökünkkel, mindenképp érdemes még nagyobb hangsúlyt fektetni a nyílt kommunikációra személyes interakciók hiányában. Ha zavar minket valami, esetleg egy innovatív ötlettel állnánk elő, akkor azt egy videó beszélgetésen keresztül is megoszthatjuk! Elsőre talán kissé furcsa lesz, de ehhez is hozzá lehet szokni.

Cikksorozatunk következő részében hasznos tippeket és tanácsokat adunk a munkaadóknak is!

 

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva