Munkaerő toborzás online? Működik!

nő, laptop, otthon, munkaerő

A vállalkozások számára jelentős kihívást jelent a megfelelő munkaerő megtalálása. A kiválasztási folyamat nem ritkán több hónapig tart, ezalatt rengeteg időt, energiát és költséget emészt fel. Könnyítést hozhatnak azonban a digitális megoldások; az online felületen elérhetővé tett, pozícióra szabott kérdőívek segíthetik a célcsoport szűkítését, emellett hozzájárulnak a jelentkezők kompetenciáinak jobb feltérképezéséhez.

Felvetődik a kérdés, hogyan képes hatékonyan segíteni egy online kérdőív a kiválasztás folyamatát, illetve milyen elemeket kell tartalmazzon annak érdekében, hogy a jelöltről érdemi információk derülhessenek ki. Az alapadatok mellett mindenképpen szükséges kérdéseket megfogalmazni a szakmai tapasztalatára vonatkozóan, illetve ajánlott olyan kérdéseket is feltenni, amelyek a személyiségéről árulkodnak.

Ez utóbbi kérdéskör segít abban, hogy a jelentkezőről kiderüljön, kreatív vagy inkább végrehajtó típus. A két személyiségtípus más-más szerepkört képes betölteni a vállalkozás életében. A kreatív dolgozó önállóságra törekszik, fontos számára a teljesítmény, képes mások vezetésére. Vele szemben a végrehajtó munkatárs számára kiemelten fontos a rendszeres feladatmeghatározás, az útmutatás és a visszajelzés. Előbbiek alkalmasabbak a menedzseri pozícióra, utóbbiak a jól meghatározott folyamatok elvégzésében képesek kiváló teljesítményre. Fontos látni, hogy kerülendő a két személyiségtípus figyelmen kívül hagyása; a kreatív dolgozók felboríthatják a jól meghatározott céges folyamatokat és szalagmunkákat, míg a végrehajtók rendkívül alacsony hatékonyságra képesek a kreatív és vezetői pozíciókban.

Az itt leírtak miatt kiemelten fontos a típusok minél biztosabb meghatározása. Ennek érdekében érdemes megkérni a jelentkezőt, hogy részletesen vázolja az előző munkahelyén végzett feladatait és felelősségi köreit. Hasznos, ha ezek sikerességére is fény derül, illetve képet kapunk arról, hogyan érezte magát a munkakörében.

A két személyiségtípus között létezhet jelentős átfedés; egyes végrehajtó dolgozók kreatívvá válnak, miután kiismerték magukat az új munkakörnyezetükben.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva